Prognostički modeli sve bolji u prognoziranju tropskih sustava

Pogreške u prognozi snage uragana kroz godine, NHCFWR 2015.
Pogreške u prognozi snage uragana kroz godine, NHCFWR 2015.

Prognoziranje kretanja tropskih sustava u proteklih 20 godina doživjelo je dramatična poboljšanja. Međutim, njihova snaga i dalje je velika nepoznanica.

Ipak, poboljšanje se događa u proteklih 6 godina, što znači da i po pitanju prognoze snage stvari idu prema boljem.

Posebno se radi na Atlantiku, gdje su uložena velika sredstva kako bi se praćenje uragana činilo sa sve većom preciznošću po pitanju prognoze kretanja i snage.
2009. godine U SAD-u je započet desetogodišnji projekt HFIP koji za cilj ima poboljšanje prognoza, i to do 2014. za 20% a do kraja projekta još za dodatnih 50%, čime bi se pogreške svele na minimum.

Poseban trud ulaže se oko NOAA-inog HWRF modela koji je NOAA-in model s najboljim rezultatima po pitanju prognoze snage uragana. Upravo taj model ispunio je dio cilja HFIP projekta, o 20% poboljšanju u prvih 5 godina projekta. Ipak, sva zasluga ne ide projektu, jer je taj model i ranije postojao.

Službena prognoza uragana također je doživjela poboljšanja od 2009. godine, iako u 2015. godini prognoza dulja od 3 dana nije imala taj trend. 2015. godina baš i nije reprezentativna za proučavanje trenda, prvenstveno jer nije bilo toliko uragana da bi se moglo izvlačiti zaključak u pouzdanosti prognoze snage.

HWRF je u 2015. godini doživio značajan napredak u prognozi naglo jačajućih uragana, lažne prognoze nisu se događale.

Nova poboljšanja ovog modela tek se očekuju u 2016. godini. U srpnju se očekuje značajna nadogradnja programa, uz poboljšanje rezolucije što bi trebalo dovesti do još većeg smanjenja broja pogrešnih prognoza.

Sličan sadržaj