SAD: Prognoza za ljeto 2016.

650x366_05021744_2016-summer-highlights-adc

Nakon što je snažni El Nino započeo sa slabljenjem i vrijeme je u SAD-u započelo s promjenom u korist toplijih dana.

Za istok Accuweather najavljuje vruće ljeto. Kiša i grmljavinski pljuskovi pogađat će središnje i južne predjele Velike nizine, dok će Kalifornija i sjeverozapad SAD-a imati suprotno vrijeme, uglavnom suho uz pojavu suše te rijetke pljuskove.

Vrućina će tijekom lipnja jačati na istoku zemlje, za srpanj se vide i pljuskovi uz manja osvježenja. Gledajući sezonu u cjelini, očekuju se brojni vrući dani s temperaturom iznad 32°C, na području “BosWasha”. Na kraju sezone vrućina će još dobiti na intenzitetu, tako da će postojati opasnost i od požara.
Vrućina će se širiti na Floridu i države Meksičkog zaljeva, a njoj treba pridodati i visoku relativnu vlažnost zraka.
Uz to, slabljenje El Nina, dovest će i do jačanja tropskih sustava na Atlantiku, a pokaže li se istinitom tvrdnja da će ojačati La Nina, tada će uragani biti mogući posvuda u tropskom dijelu SAD-a okrenutom Atlantiku.

Na srednjem zapadu i sjeveru Velike nizine prevladavat će suho vrijeme uz vrućine. Vrućina će početi već početkom ljeta i trajati do njegovog kraja, uz pojavu male do umjerene suše.
Na jugu Velike nizine brojne grmljavinske nepogode držat će temperaturu pod kontrolom, a slično se očekuje i na jugozapadu SAD-a.

Zapad od snažnog El Nina i nije imao neke koristi. Iako je nešto prijeko potrebne kiše palo u središnjim i sjevernim predjelima Kalifornije, južna nije bila te sreće. Suša je opstala na tom području, a nastavit će se i u ljetnim mjesecima, uz veliku opasnost od požara.
Sjeverozapad SAD-a, te sjeverna i središnja Kalifornija, unatoč ublaženoj suši zbog djelovanja El Nina, ne mogu očekivati ljeto s nekim značajnijim oborinama. Samim time, rast će i mogućnost za sušu, posebno prema kraju ljeta.

Sličan sadržaj