MORSKI PAS GLAVONJA SNIMLJEN KOD PLAVNIKA


U moru kraj otoka Plavnika, nedaleko od otoka Krka i Cresa, ronioci su imali bliski susret s tri i pol metra dugim morskim psom, najvjerojatnije glavonjom.

Ovog je morskog ljepotana snimio Karleto Vincan iz Krka koji ga je ugledao s dvojicom ronilaca iz Zagreba, i to na dubini od 37 metara.

– Nije nam bilo svejedno… Kako su u strahu velike oči, na prvi pogled nam se činilo da je velik sedam-osam metara, ali kasnije smo ga “skratili”, smijao se se Karleto dok je prepričavao bliski susret s morskom grdosijom.

– Prvo je prošao ispod nas, no kad nas je ugledao, okrenuo se i krenuo prema nama! Gledali smo se doslovce oči u oči. I onda je otišao… U takvim situacijama nema mjesta za paniku i znali smo što moramo činiti. Na kraju je sve dobro prošlo. U tom trenutku u moru je bilo je dvadesetak ronilaca, ali smo ga vidjeli samo nas trojica, rekao je Vincan.

Kod otoka Plavnika s kolegama se našao u sklopu organiziranog ronjenja na koje su se s grupom turista uputili ribarskim brodom “Oliga” iz Punta.

– Kasnije smo se raspitivali o kojem je morskom psu riječ jer smo prvo mislili da je to bila lisica, no kolegi iz Zagreba u Pomorskom su muzeju rekli da je najvjerojatnije u pitanju bio morski pas glavonja, jedan od dvije opasnije vrste u Jadranu. Također, ovo što smo doživjeli je prvi i jedini slučaj da se netko našao tako blizu ovom morskom psu, zaključio je Karleto Vincan iz Krka.

Tekst: Novi list
Foto: Karleto Vincan

Sličan sadržaj