Mraz na otocima / Anticiklona slabi, stižu oblaci i oborine sjevernom Jadranu i Gorskoj Hrvatskoj / Za Božić kiša

Srijeda nije donijela nikakvu promjenu u odnosu na protekle dane. U nizinama je, što se može vidjeti iz NASA-ine satelitske snimke dominirala magla, ponegdje uz pojavu rosulje koja se smrzava ili zrnatog snijega, na Jadranu i u gorju sunce, iako je u drugom dijelu dana prva visoka naoblaka počela zahvaćati sjeverni Jadran pa su i najviše temperature bile nešto niže u odnosu na utorak.
U zraku vlada totalna konfuzija, prisutna je temperaturna inverzija pa onaj koji ne poznaje reljef Hrvatske može misliti da je Zavižan mjesto uz more. U srijedu ujutro izmjerena je najniža jutarnja temperatura od čak 5°C, a hladnija od njega bila je Rijeka s 4°C. Rab je mjerio 5°C, Mali Lošinj 8°C, a Parg -1°C.
Prema dojavama koje smo primili, na području Malinske na otoku Krku, temperatura se u srijedu ujutro spustila i do -4°C, uz mraz koji je sve zabijelio.
U ostatku Hrvatske uvjerljivo najhladniji bio je Gospić s izmjerenih -10°C.
Razlog ovakom neskladu smo već objasnili. Stabilna zimska anticiklona zarobila je u prizemnom sloju hladan zrak, dok je po visini topliji zrak, koji ne može prodrijeti u niže slojeve jer nema vjetra koji bi “propuhao” hladnoću. Statičan zrak stvara idealne uvjete za dugotrajnu maglu u nizinama, čega smo svjedoci ovih dana. Sumaglice i magle bilo je i uz obalu sjevernog Jadrana, ali se to razilazilo kako je dan odmicao.

Magla se u nizinama zadržala cijeli dan i nijedna nizinska postaja nije bilježila pozitivnu vrijednost temperature. Sljeme je s 11°C bilo je pravim “otokom” u moru magle, koja ga je okruživala. Slično vrijedi i za slavonske gore. Na Jadranu pretežno sunčano, jedino je na sjevernom Jadranu rasla visoka naoblaka.
Najtopliji u Hrvatskoj bili su Dubrovnik i Hvar sa 17°C, na sjevernom Jadranu od 12 do 14°C, a ništa manje nije bilo ni u gorju. U Pargu čak 11°C. U Gospiću je izmjereno 7°C čime je u jednom danu imao amplitudu od 17°C.

Jačanje ciklonalne aktivnosti na Atlantiku znači nam da se dugotrajnoj magli u nizinama bliži kraj, ali i suncu na Kvarneru, posebice riječkom području. Zbog toga što ćemo biti sa prednje strane atlantskih ciklona, dobivat ćemo ponešto vlage koja dođe do Sredozemlja, ali i što je još izglednije sve više naoblake u jugozapadnoj struji.

Još tijekom četvrtka postojat će uvjeti za dugotrajniju maglu u niznama, no već tijekom petka bi uglavnom trebala izostati, iako je i dalje može biti u dolinama rijeka.
Na Kvarneru, posebice riječkom području četvrtak će biti promjenjivo oblačan uz mogućnost slabe kiše, dok će na ostatku Jadrana biti djelomice sunčano uuz mogućnost promjenjive naoblake.

U petak mogućnost kiše na sjevernom Jadranu i Gorskoj Hrvatskoj, a najviše kiše može pasti na riječkom području. Nizine će odahnuti od višednevne magle, a bit će djelomice sunčano. Posvuda se očekuju iznadprosječne temperature.

Subota i nedjelja vremenski vrlo slični, a zatim bi do Božića trebala uslijediti oborinska pauza. Detalje donosimo uskoro.

Naslovna: S Učke na Kvarner, Denis Flego

Zalazak u Rijeci, foto: Irena Trkulja


Zalazak u Rijeci, foto: Iva D. Stepčić

Pogled iz satelita, NASA

Dolazak naoblake na sjeverni Jadran

Sličan sadržaj