Na Havajima sve dramatičnije | Otočje pogodio vrlo jak potres

Niz potresa pogodio je u petak Veliki otok na Havajima, među kojima je najsnažniji bio magnitude 6.9 s epicentrom na južnim padinama vulkana Kilauee koji je dan ranije izbacivao lavu, ružičasti pepeo i, što je najgore, otrovne plinove, prisiljavajući stotine stanovnika na evakuaciju.

Potres se dogodio u 12.32 h po lokalnom vremenu (subota, pola sata poslije ponoći po srednjoeuropskom vremenu) na dubini od 5 km, 16 km jugozapadno od naselja Leilani, odakle su vlasti evakuirale stotine stanovnika.

Potres magnitude 5. 7 pogodio je otok nešto ranije u petak pa su vlasti upozorile da će se seizmička aktivnost koja je potaknula erupciju vulkana Kilauee, jednog od pet vulkana aktivnih na otoku, nastaviti.

Zasad nema informacija o stradalima, ali je nekoliko kuća uništeno, navode vlasti. Oko 1.700 ljudi mora napustiti 770 zgrada u naselju Leilani, objavio je guverner na Twitteru. Obvezna evakuacija je proglašena i za četvrt Lanipuna Gardens.

Na tom području živi gotovo 10.000 ljudi. Vulkan Kilauea koji je visok 1.247 m počeo je eruptirati u četvrtak oko 16.45 sati po mjesnom vremenu (petak u 4.45 sati po srednjoeuropskom vremenu).

Područje je od ponedjeljka pogodilo stotinjak manjih potresa magnitude oko 2.0. “Povišene razine vulkanskih plinova zabilježene su oko pukotina”, upozorava se u priopćenju Vulkanološkog opservatorija pri USGS-u.

Veliki otok ili Havaji najveći je od osam glavnih otoka arhipelaga sa 137 otoka.

Naslovna: USGS //Tekst : HINA

Sličan sadržaj