NA KRAJU KOLOVOZA I KLIMATOLOŠKOG LJETA

Posljednji je dan mjeseca kolovoza i klimatološkog ljeta. Neki će reći da nam ljeto baš i nije nešto i da je pravog ljeta bilo samo mjesec dana, ali unatoč tome bilo je i ljetnih vrućina kao i rušenja rekorda primjerice riječkog za kolovoz.

Upravo taj kolovoz počeo je s valom ljetnih vrućina i u svojih nekoliko dana donio pravi ljetni ugođaj Kvarneru. Rijeka je tako 4. srpnja mjerila 39.2°C i postavila novi rekord za mjesec kolovoz od kako postoje mjerenja. Rekordi su padali sve do 9. kolovoza kada nam je došla “fronta svih fronti”, toliko najavljivana, izdana brojna upozorenja, a od svega jedno veliko NIŠTA.
Nakon toga temperatura se snizila i nije više nikako došlo do ljetnih vrućina, izbrojali smo nekoliko fronti i poseban naglasak stavljamo na ovoj nešto dužoj promjeni koja nas je pratila sve do četvrtka.
Tada je na brojnim postajama pala veća količina kiše, možemo reći gotovo cijeli mjesec da je oborinski stao u jednu promjenu vremena.

Na kraju kolovoza što se oborina tiče, situacija u PGŽ je sljedeća: Parg 90 mm, Rab 82 mm, Rijeka 78 mm, a Mali Lošinj 39 mm. Da nije bilo izražene ciklone mjesec bi završili u deficitu. Ovako smo u normali, što se oborina tiče, dok smo temperaturno uglavnom iznad prosjeka, dok smo u samo kraćem periodu sredinom mjeseca bili ispod tog prosjeka.

Grafika: Praćenje suše u Rijeci, DHMZ

Sličan sadržaj