Na Kvarneru palo i do 40 mm kiše / S frontom stižu i nove oborine

press_15

Zbog primicanja doline s frontalnim sustavom sa zapada Europe, došlo je do promjene vremena. Oblaci su pristigli u petak, a kiša se lokalno u PGŽ pojavila u petak navečer.

Iako je servis Meteoalarm, kojeg opslužuje DHMZ, za sjeverni Jadran stavio crveno upozorenje za subotu, to se na Kvarner nije odnosilo. Ako pogledamo količinu kiše po postajama Kvarnera, radi se o, možemo reći sasvim normalnim količinama.

Baška je dobila najviše kiše od ponoći, a tamošnja postaja izmjerila je 38 mm. Slijede Cres i Susak sa 30 mm.
Više kiše lokalno je palo i u riječkom zaleđu. Cernik mjeri 29 mm, Hreljin 27 mm, Kukuljanovo 23 mm itd.
Možda malo neobično zvuči podatak da je još manje kiše zabilježeno na postajama podno Učke. Poljane 18 mm, Volosko 15 mm, a u Opatiji 7 mm.
Postaje grada Rijeke dobile su dosta izjednačenu količinu oborine. Kampus na Trsatu 13 mm, Vežica 12 mm, a na Pehlinu je palo 11 mm kiše.
Gorski kotar je od ove oborinske ture dobio najmanje kiše.

Dok ovo pišemo, na području PGŽ, naročito na Kvarneru ima i dosta sunca uz temperature i do 25°C, dok je u gorju ipak nižih 20-ak stupnjeva, što je za tamošnje uvjete ipak dosta toplo.

Unatoč ovakvom vremenu, tlak je čak i povišen, a u Rijeci iznosi 1017 hPa. Kartu tlaka možete vidjeti na naslovnici.
Nad našim područjem nalazi se dolina koja podržava nestabilno vrijeme.

To znači da stabilizacije neće biti sve do utorka. Očekuje se još dosta kiše, a naročito u ponedjeljak kada se bude premještala i hladna fronta s kojom će i malo osvježiti.
To znači okretanje vjetra na sjeveroistočni smjer pa on u Gorskom kotaru tijekom ponedjeljka može imati čak i olujne udare, a na istočnom priobalju bit će mogući i olujni udari bure. Bure će biti i na riječkom području, ali se ne očekuje jača od umjerene ili možda umjereno jake.

Bura će označiti početak nekoliko stabilnijih, a u početku i malo svježijih dana. Teba naglasiti da će jutra u Gorskom kotaru biti svježa, ponegdje čak i hladna. Prema kraju tjedna malo toplije, ali uz stabilno vrijeme.

Sličan sadržaj