Na Kvarneru minusi već nakon zalaza / Najava jako hladnog utorka ujutro

12494984_1088285654535727_8684608839606944568_n

Početak novog tjedna donio je još niže temperature zraka. Temperatura se u Gorskom kotaru ponovno spustila u debeli minus.

U Pargu i do -9°C, Delnicama -7°C, Velikoj Lešnici -4°C. Zaleđe obale također je bilježilo veće negativne vrijednosti. U Hreljinu se živa u termometru spustila i do -4°C, Čavlima -3°C, Jurdanima -2°C. Jutarnji minus zablježen je i na dijelu riječkih postaja (Pehlin i Rujevica -1.1°C), dok je ista temperatura zabilježena i u Njivicama i Senju. Službena Rijeka imala je -0.8°C, a Crikvenica je bila koju decimalu u plusu, dok je najtoplije bilo na južnim otocima Kvarnera, ali posvuda ispod 5°C.

Uslijedio je dan na Kvarneru s puno sunca, ali topline nije bilo. Jasan pokazatelj toga su i temperature od 14h: Mali Lošinj, Malinska, Opatija, Rab i Rijeka 5°C, Viškovo 4°C, slijede Bakar i Krk s 3°C, Cernik, Jurdani, Kukuljanovo i Senj 2°C te Čavle 1°C.

U gorju je oblaka bilo više uz jako hladno vrijeme. Zavižan je -12°C, Delnice -6°C, Crni Lug i Parg -4°C, Gospić -3°C te Otočac -2°C.

Zbog hladnoće snijeg se slabo otapa pa i danas se mjeri uglavnom između 8 i 30 cm. Bura je tijekom ponedjeljka nešto slabija pa se još zadržava južnije od Senja.

Upravo izostanak bure ključ je za još jednu hladnu noć i jutro koje slijede, a prema podacima od 17:15h postaje su krenule u “lov” na minuse.

-8 Delnice
-7 Bjelolasica
-2 Velika Lešnica, Hreljin
-1 Grižane, Kukuljanovo, Čavle, Cernik, Poljane, Jurdani
0 Kosi
1 Rijeka, Njivice, Baška, Omišalj, Doričići
2 Crikvenica, Cres, Preluk
3 Volosko, Opatija, Susak

Trenutno na Kvarneru nema veće temperature od 3°C što je jamac hladnom novom jutru. Ukliko se zadrži trend pada temperature zraka koji je započet i u priču se ne umiješa vjetar, u utorak ujutro temperatura će na području Gorskog kotara i do -15°C, a u zaleđu obale i ispod -5°C, dok će sjeverni dio Kvarnera imati temperature s negativnim predznakom, a ni na jugu neće odviše biti iznad 0°C.

Slike ispod pokazuju, a i na svojoj koži osjetimo kako se u siječnju stvari odvijaju posve drugim tokom od prosinca, a sličan trend bi se trebao i nastaviti i u ovom tjednu, uz manje zatopljenje u srijedu.

Kontrastna usporedba temperatura u Europi, prosinac-siječanj

Prosinac 2015.

Siječanj 2016 (do sada).

Naslovna: Platak; foto: Robert Josip Manestar

Preporuka: Stiglo zahladnjenje: U Gorskom kotaru i do -10°C / Minusi stigli i na Kvarner

Sličan sadržaj