Na Kvarneru prve munje, snijeg i kiša koja se ledi u Gorskom kotaru / Zatopljenje stiže, a s njim i nova kiša

12472406_1081458111885148_241968307194808100_n

Godina je počela uistinu “žestoko”. Zabiilježena su dva padanja snijega čak i na dijelu Kvarnera, Gorski kotar je dobio i dobiva obilniji snijeg, a uz to pojavljuje se i kiša koja se smrzava u dodiru s tlom.

Rezultat je to intenzivne ciklonalne aktivnosti koja je počela 2. siječnja i nastavlja se i danas. Ciklone se nižu jedna za drugom, donose oborinu različitog tipa, ovisno o količini zahladnjenja po visini koje je tijekom srijede opet nešto izraženije. Po visini je oko -5°C, što je dovoljno za miješanje oborine na višim predjelima riječkog područja, dok u “prizemlju” pada kiša.
Naša ekipa vratila se i s nešto viših predjela vinodolskog zaleđa, gdje pada jak snijeg.

Temperature su dosta niske. Kreću se od -5 do 0°C u gorju, dok su na Kvarneru od 1°C na sjeveru do 8°C na jugu.
Oborine će oslabjeti navečer, ali neće uslijediti stabilizacija.

Točnije, predah od oborina postojat će do četvrtka u večernjim satima kada će veći dio Kvarnera dobiti kišu, a Gorski kotar kišu ili kišu koja se smrzava u dodiru s tlom. Stiže izraženije zatopljenje po visini.

Upravo to “šaranje” temperature po visini, zaslužno je za kišu koja se ledila tijekom utorka na području kopnene Hrvatske. Pri tlu su temperature bile u minusu, a po visini u plusu, što je dovelo do ove opasne pojave.
Kvarner, onaj južni dio, dobio je i prvu grmljavinu ove godine tijekom utorka zbog premještanja fontalnog poremećaja.

Do kraja tjedna zadržat će se nestabilno vrijeme, nova ciklona i nova kiša stižu, ali će po visini zatopliti tako da će snijeg napustiti i gorske predjele.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.

Naslovna: Osor, foto: Sandro Puncet

Sličan sadržaj