Luda ciklona u sjevernom Atlantiku “pojela” Arktički led!

23570719483_a62ef61665_o

Zadnjih dana 2015. godine golema ciklona Frank, s tlakom od samo 928 hPa, pogodila je područje zapadne Europe i Islanda donoseći orkanski vjetar i obilnu kišu, a tada je Arktik iskusio neobičan efekt.

Ciklona je povukla veliku količinu topline u Arktički krug pa je temperatura bila veća i 30°C nego što treba biti u ovo doba godine. Najtoplije je bilo na sjeveru Europe i Rusije gdje je 2. siječnja temperatura rasla i do 8°C.

Frank je imao jako veliki utjecaj na površine pod ledom na Arktiku. Do njegovog dolaska bilježen je rast ledene og pokrova, a s njegovim utjecajem na Arktiku sjeverno od Europe, započelo je ubrzano topljenje leda, što se vidi i iz sljedeće animacije.

Oluja je bila prava meteorološka bomba. Taj termin upotrebljava se za ciklone čiji tlak u centru padne za 24 hPa kroz 24h. S Frankom je taj pad bio još izraženiji. U samo 18 sati, tlak je pao za čak 30 hPa.

Postaje na istočnom Islandu imale su pad od 65 hPa u 18h.

Ovakav nagli razvoj ciklone pospješen je dotokom toplog zraka s područja Meksičkog zaljeva.

Kao zanimljivost izdvojit ćemo podatak da su tog dana putnici na letu New York – London, u London stizali s 90 minuta prednosti, odnosno 90 minuta kašnjenja u New Yorku. Razlog je iznimno brza mlazna struja po visini od 370 km/h koja je prema Londonu ubrzavala avione, a prema New Yorku ih usporavala.

Izvor grafika: TWN

Sličan sadržaj