NAJHLADNIJE JUTRO OVE JESENI: PLATAK -10°C, U LICI I DO -15°C / VIKEND SA SLABOM PROMJENOM, STABILNIJE U DRUGOM TJEDNU

Martina Juretić
Petak je donio najhladnije jutro ove jeseni dobrom dijelu naše županije, a u ostatku Hrvatske posebno je bilo hladno u Lici, gdje se temperatura spustila i do -15°C.

Evo pregleda najnižih temperatura u petak u PGŽ (Pljusak.com):
-10 Platak
– 6 Čavle
– 4 Delnice, Velika Lešnica, Klana
– 1 Cres
0 Punat
1 Rijeka, Selce, Preluk
2 Rab, Baška
4 Mali Lošinj
8 Susak

U ostatku Hrvatske, rekli smo već, najhladnija je bila Lika, a od službenih, nahladniji je bio Gospić sa -10°C. Slijede Pazin, Daruvar, Zavižan, Slavonski Brod i Krapina sa -6°C, Karlovac, Križevci i Varaždin mjerili su -5°C, Zagreb i Sisak -4°C, Osijek -3°C, Senj 3°C, Šibenik 4°C, Dubrovnik i Zadar 5°C, Hvar 6°C, Split 7°C, a Dubrovnik i Lastovo 8°C.

Danju je nad Hrvatskom većinom bilo vedro vrijeme, što se može vidjeti i iz priložene satelitske snimke, ali su isto tako vidljiva i područja sa snijegom:

Dosta sunca, pogodovalo je i porastu temperatura tijekom dana, koje su bile u pozitivi na svim postajama osim na Zavižanu. U Gorskoj Hrvatskoj između 0 i 4°C, u unutrašnjosti 2 do 8°C, a na Jadranu 9 do 15°C.

Pred nama je promjena koja to i nije. Naime, tijekom subote će se u Ligurskom moru formirati ciklona koja će brzo slabiti te pod njenim utjecajem uglavnom možemo dobiti umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a samo većinom na otvorenom moru duž obale može pasti i malo kiše. Iznimka može biti eventualno Kvarner gdje je i ponegdje uz obalu moguća slaba kiša te gorje gdje može pasti malo kiše ili snijega, uglavnom iznad 700 metara. Slavonija može imati i jutarnju maglu, a u Lici može padati i kiša koja se smrzava u dodiru s tlom.
Dakle, promjena uglavnom bez oborina ili sa vrlo skromnom količinom oborina. Temperature vrlo slične današnjima.

Ono što moramo istaknuti je da će u Sredozemlju zbog kruženja nestabilnog zraka tijekom nedjelje, negdje oko Sicilije doći do formiranja duboke ciklone, koja neće imati značajniji oborinski utjecaj kod nas, ali razlika u tlakovima između te ciklone i europskog kopna dovest će do jačanja bure koja će biti umjerena do jaka s olujnim udarima.

Nedjelja u Hrvatskoj također umjereno do pretežno oblačna, a u Dalmaciji i Lici moguća je slaba kiša.
Početak novog tjedna u promjenjivom tonu, a od srijede se vidi i kraća stabilizacija vremena. Temperature negdje oko prosjeka.

Rijeka, foto: Marko Janković

Rabac, foto: David Faraguna

Sličan sadržaj