Najmanje 18 poginulih u drugom potresu na Papui Novoj Gvineji

Južno gorje u Papui Novoj Gvineji danas je pogodio novi potres magnitude 6.7, pri čemu je poginulo najmanje 18 ljudi, rekli su lokalni dužnosnici tjedan dana nakon što je u jačem potresu koji je sravnio sela život izgubilo 55 ljudi.

Potres je kratko nakon ponoći po lokalnom vremenu pogodio područje samo 31 kilometar jugozapadno od epicentra prošlotjednog potresa magnitude 7.5. Australija i Novi Zeland rekli su da će povećati pomoć za Papuu Novu Gvineju.

Australija će poslati tri helikoptera ovaj tjedan kojim će se pomoć dostaviti, a Novi Zeland će poslati drugi vojni avion da raspodijeli medicinsku opremu, higijenske potrepštine i cerade. Ovaj potres bio je najteži u seriji naknadnih potresa koji su pogodili tu regiju bogatu prirodnim resursima, oko 600 kilometara sjeverozapadno od glavnoga grada Porta Moresbyja.

Dužnosnik u područnom uredu pokrajine Hela rekao je da je prema prvim izvješćima poginulo 18 ljudi. Spasilačke ekipe bore se da dopru do planinskog područja jer su mnoge ceste teško oštećene ili blokirane. Međunarodni Crveni križ upozorava da bi se situacija mogla dodatno pogoršati ako regiju pogode pljuskovi s obzirom na to da je sezona kiša, koja može prouzročiti odrone i poplave. Prema prvotnim procjenama, Crveni križ kaže da bi moglo biti pogođeno oko 143.000 ljudi. Čak 500 ljudi je ozlijeđeno, a 17.000 moralo je pobjeći iz svojih kuća.

Tekst: HINA

Sličan sadržaj