Najtopliji kolovoz u povijesti i rekordno toplo klimatološko ljeto 2014.


Američka Državna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) objavila je da je kolovoz 2014. bio najtopliji kolovoz na Zemlji na globalnoj razini od kada postoje mjerenja. Do ove godine rekord je držao kolovoz iz 1998. godine kada je temperaturno odstupanje iznosilo +0.69°C. Kolovoz hladniji od prosjeka zabilježen je 1976. godine.

Prosječna globalna temperatura kopna i oceana jer bila za 0.75 °C veća od temperaturnog prosjeka za 20. stoljeće.
Prosječna temperatura svjetskih oceana u kolovozu 2013. je bila najveća u povijesti mjerenja, za 0.65 °C viša od prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi 16.4 °C. To je i najveće temperaturno odstupanje površinske temperature svjetskih oceana za bilo koji mjesec.

Na Sjevernoj polutci ovogodišnji kolovoz je također bio topliji od prosjeka sa temperaturnim odstupanjem od +0.92°C. Na Južnoj polutci je ipak bilo nešto blaže odstupanje od +0.56°C što ga svrstava u četvrti najtopliji kolovoz.

Kolovoz je rekordno topliji od prosjeka bio u mnogim zemljama kao i na kontinentima, osim Antarktike. Uz zapadnu Europu odstupanja od prosjeka zabilježena su i u dijelovima SAD-a, sjevernog Sibira, dijelovi istočne Azije i dijelovi središnje Australije. U svim zemljama je najmanje na jednoj meteorološkoj postaji zabilježena rekordno visoka temperatura za mjesec kolovoz.
Uz rekordno visoke temperature zabilježene su i rekordno niske temperature u nekim mjestima u Rusiji i SAD-u.

Kolovoz je u nekim dijelovima bio i iznimno kišovit. Ekstremne količine kiše pale su u dijelovima sjeverne Europe, središnjeg dijela SAD-a, središnjeg Sibira, te Japana i istočne Australije. Ekstremno sušno je bilo samo u manjem dijelu Zemlje.

Oborine za kolovoz 2014.

Foto: NOAA

Sličan sadržaj