Nakon najhladnijeg jutra ove jeseni, stiže i promjena vremena / Analiziramo što nam donosi i gdje će padati snijeg

U prošlom tekstu, pisanom u ponedjeljak, najavili smo da će utorak ujutro donijeti najniže temperature ove jeseni što se i dogodilo.

Temperatura u Gorskom kotaru, uz snijeg na tlu spuštala se i do ledenih -10°C. Na službenim postajama DHMZ-a u 7h u Gorskom kotaru izmjerene su temperature od -9 do -6°C, a snije se tek malo otopio.
Hladno je bilo i uz obalu, iako treba istaknuti da se temperatura spuštala do nekih 5 sati, kada je pristigla visoka naoblaka te onemogućila dodatno ohlađivanje. Temperature u 7 sati (prema istom izvoru) na obali su se kretale tek malo iznad nule, dok su topliji bili južni kvarnerski otoci, gdje se temperatura kretala od 5 do 7°C.
Na nivou zemlje titulu najhladnijeg mjesta ponio je Zavižan uz minimalac od -9°C.

Za razliku od pretežno vedrog ponedjeljka, tijekom utorka je došlo do porasta naoblake, koja je povezana s nadolazećom promjenom vremena.

SINOPTIČKA SLIKA
Na sinoptičkoj karti Europe prisutna su tri dominatna sustava. Na zapadu anticiklona koja je stvorila blok od Azora do Grenlanda, na istoku također anticiklona, a između te dvije anticiklone nalazi se ciklona nad Skandinavijom.
Upravo zbog prisutnosti dva bloka, dolina koju pruža ta ciklona spušta se prema Alpama i Sredozemlju, donoseći nestabilniji te hladniji zrak.
Zbog toga će se na području Sredozemlja idućih dana formirati plitki centri koji će donositi oborinske valove, tako da konkretnije stabilizacije vremena nema do nedjelje.

GFSOPEU12_12_1

Srijedu će obilježiti obilnija kiša uz mogućnost pljuskova s grmljavinom, a na samom početku oborina, u noći na srijedu, još u nižem gorju i u najvišim predjelima riječkog zaobalja može biti snijega, ali i kiše koja se smrzava u dodiru s tlom. Tijekom dana se posvuda očekuje kiša, izuzev predjela iznad 1100 metara u gorju koji će veći dio dana imati snijeg, a od 700 metara na više oborina može biti miješanog karaktera. Prema večeri, s odmicanjem ciklone malo južnije, doći će do pada temperatura posvuda pa će iu nižim predjelima Gorskog kotara kiša prvo prijeći u susnježicu, a kasnije i u snijeg.
Već tijekom srijede najviši predjeli mogu dobiti i vrlo obilan snježni pokrivač, mjestimice i preko pola metra.
Dominirat će vjetar južnih smjerova koji će biti umjeren do jak, uz mogućnost čak i za poneki olujni udar. Na Kvarneru će puhati južni vjetar i jugo, a u gorju jugozapadnjak i južni vjetar. Južina će malo podignuti temperature.

Dominacija kiše u karti vrste oborine za srijedu u 13h, Istramet WRF

Vjetar će najjače puhati u srijedu ujutro, termin u 9 sati, Istramet WRF

U noći na četvrtak te tijekom četvrtka doći će do zahladnjenja po visini uz spuštanje snježne granice pa će snijeg padati i u gorju iznad 600 metara, a poslijepodne će se snježna granica još sniziti.
Na Kvarneru se očekuje pretežno ili promjenjivo oblačno vrijeme, s povremenom kišom, a snijeg može padati na predjelima višima od 300 metara na riječkom području, u poslijepodnevnim i večernjim satima četvrtka, s prolaskom frontalnog poremećaja sa sjeverozapada. Snježni pokrivač može se formirati iznad 400 metara, dok se ispod te granice osim eventualnog prolijetanja pahulja ne očekuje ništa izuzev kiše ili mokrog snijega i susnježice.
Vjetar će okrenuti sa južnih smjerova te biti umjeren sjeverozapadni i zapadni, na riječkom području i slaba bura.

Vrsta oborine u četvrtak u 13h, model Istramet WRF

Za petak se očekuje promjenjivo oblačno vrijeme uz mogućnost slabih oborina, uglavnom u prvom dijelu dana dok će se u drugom dijelu dana vrijeme na Kvarneru smiriti, a u gorju ostati mogućnost slabog snijega. U petak će na Kvarneru ojačati bura, a u gorju sjeveroistočnjak.

U subotu će vjetar na Kvarneru biti u prvom planu, bura može biti čak i orkanskih udara pa će snijeg iz gorja nositi i do obale. Bit će hladno uz osjet hladnoće s negativnim predznakom.
Subota u gorju u znaku hladnoće, jakog vjetra te mogućnost za slab snijeg u prvom dijelu dana.

Karta udara vjetra u subotu, u 18 sati, Meteoadriatic ARW

Temperature u istom terminu

Na samom kraju tjedna vrijeme će se smiriti te će i temperatura malo porasti.

Napomena: Analiza je rađena na temelju aktualnih prognostičih modela i neće se više mijenjati, tako da je moguće da u konačnici odstupa od stvarnog stanja.

Naslovna: Sinoptička i oborinska situacija za srijedu u 4 sata po modelu GFS, wxcharts.eu

Sličan sadržaj