Ciklona u ostatku Hrvatske i susjednim zemljama

Protekla je ciklona i Dalmaciji donijela prolazno pogoršanje vremenskih prilika. Tijekom nedjelje se premještala donoseći oborine te jak vjetar.
Kiša u Dalmaciji, prema podatku DHMZ-a nije bila odviše obilna. Najviših 21 mm palo je u Zadru, Šibeniku 13, Makarskoj 12, Dubrovniku 10, a u Splitu samo 3 mm. Nešto više oborina palo je u zaobalju, Knin 20 mm te Imotski 10 mm.
Bura je na Maslenici na udare puhala i do 150 km/h, a vjetrovito je bilo i u gradovima. U Splitu je izmjeren udar od 103 km/h, a u Makarskoj 108 km/h.
Sa zahladnjenjem, zabijelile su se i dalmatinske planine Dinara, Kamešnica, Svilaja, Promina, Biokovo i Mosor.

Lika je mjestimice dobila i obilniji snijeg. Na Plitvicama ga je palo 15 cm, a na Velebitu je Zavižan u ponedjeljak ujutro imao izmjereno 37 cm. U Gospiću snježni pokrivač iznosi 4 cm.

U unutrašnjosti zemlje, ciklona je većinom donijela zahladnjenje i manju količinu oborina, a osim Sljemena (21 cm) i Slunja (1 cm) nije bilo postaja sa zabilježenim snježnim pokrivačem. Kiše je najviše palo na istoku Slavonije (Osijek-aerodrom i Vukovar 12, Vinkovci 11 mm).

Kiša je gotovo u potpunosti zaobišla Istru, jer niti na jednoj službenoj postaji u ponedjeljak nema izmjereno više od 1 mm oborine. Zato je i u ponedjeljak ujutro na nekim lokacijama Kvarnera došlo i do poboljšanja oborinske Zato je primjerice u Senju izmjereno 17 mm kiše, čime je Senj od ciklone dobio preko 45 mm kiše.

Visina snijega u susjednim zemljama, od ponedjeljka ujutro
BiH: 36 cm Ivan Sedlo, Bjelašnica 34 cm, Sarajevo 10 cm
Slovenija: Kredarica 120 cm, Vogel 60 cm
Crna Gora: Žabljak 9 cm
Srbija: Kopaonik 11 cm

Naslovna: Dinara | Karlo Repac

BiH

Slovenija

Prognoza se većinom ostvarila

Sličan sadržaj