Nakon najtoplije noći u povijesti mjerenja, hladna fronta “pomela” vrućinu / Olujna bura srušila stablo u Rijeci

Bila je to promjena koja se s nestrpljenjem očekuje. Živjeti u Rijeci, ali i drugdje u Hrvatskoj, u posljednjih nekoliko dana bilo je neizdrživo. Isto tako, uz toliku razliku temperatura bilo je nerealno očekivati da neće biti jakih oluja.

Dan prije fronte u Rijeci je izmjereno 39.5°C, što je treća najviša temperatura u povijesti mjerenja. Uslijedila je vrlo topla pa i vruća noć uz minimalnu temperaturu od 29.5°C, što je najtoplija noć u povijesti mjerenja u Rijeci.

Da će nedjelja donijeti nekakvu promjenu moglo se osjetiti već u nedjelju ujutro kada je zapuhala bura. U usporedbi sa subotom najviša dnevna temperatura bila je niža, međutim, osjet vrućine bio je jako izražen zbog visoke relativne vlažnosti zraka.

U poslijepodnevnim satima na radarskom prikazu sve su više jačale oluje uz najjače radarske odraze, posebno u Italiji (bilo je i poginulih) i Sloveniji, a rub jedne jače oluje došao je i do riječkog zaleđa.

No, to nije bilo ono glavno. Glavno se dogodilo oko 22h kada je stigla hladna fronta uz naglo jačanje vjetra sjevernih smjerova. Nastao je kaos praćen obilnom oborinom, mjestimice uz pojavu tuče, bura je i u Rijeci puhala olujnom jačinom. O tome svjedoči i naslovna fotografija snimljena danas, gdje je na Pehlinu srušeno i jedno stablo pa su morali intervenirati i vatrogasci.

U Istri je olujno nevrijeme počinilo i materijalnu štetu, a osobito je jako puhalo u unutrašnjosti poluotoka. Slično je bilo i u unutrašnjosti zemlje, dok je Dalmacija ostala pošteđena utjecaja ove promjene.

Prema službenom podatku Bakar je dobio 31 mm kiše, Crni Lug 44 mm, Delnice 27 mm, Krk 18 mm, Kukuljanovo 22 mm, Mali Lošinj 2 mm, Parg kod Čabra 20 mm, a Rijeka 21 mm.

Temperatura je u usporedbi s najtoplijim danima pala i 15 do 20°C. Fronta je brzo prošla te se i razvedrilo, ali je bura ostala prisutna zbog čega su na snazi brojna ograničenja i zabrane. Njeno slabljenje očekuje se od utorka kada će i temperature ponovno porasti, ali ne na ekstremne vrijednosti prije fronte.

Crikvenica, Dario Grubišić
dario_crikva

Rijeka, Ivica Bajčić
Ivica_Baj_i

Rijeka, Sven Cvetković
Sven_Cvetkovic_Rujevica

Krk, Vladimir Kalinić
vladimir_kalini_krk

Sličan sadržaj