U Rijeci izmjereno 39.5°C! / Stiže osvježenje!

Paklena subota – ovako se ukratko može opisati subota u Rijeci tijekom koje se temperatura popela na 39.5°C, što je novi apsolutni rekord za kolovoz. Stari je iznosio 39.2°C iz 2013. godine, a apsolutni rekord izmaknuo je za samo 0.6°C.
Iako je noć na subotu bila vrlo topla, uz minimalnu temperaturu od 26°C, ništa nije upućivalo da će tijekom dana toliko zagrijati da se obori rekord. U podne je bilo 35.8°C, u 14h 36.8°C, a u 16h nevjerojatnih 39.1°C. Rekord od 39.5°C je zabilježen negdje između 16 i 17 sati kada je i bilo najtoplije.
Nestvarno zvuče i podaci od 18 i 20h, kada je izmjereno 37.5°C, odnosno 34.6°C.

Ovom temperaturom, Rijeka je zauzela 70. mjesto među najtoplijim lokacijama u Europi te 4. mjesto u Hrvatskoj, gdje je samo Knin bio znatno topliji s 41.6°C što je novi apsolutni rekord. Stari je potrajao tek dva dana.
Osim Knina, novi apsolutni rekord izmjeren je i na aerodromu u Puli, 38.6°C, također je srušen rekord star tek dva dana.
Senj se može “pohvaliti” rekordom za kolovoz. Izmjereno je 39.1°C. U Gospiću je već tri puta u ovom tjednu postignut kolovoški rekord, a najnoviji od subote iznosi 37.5°C.

Osvježenja dakle nema ni u gorju. Potvrđuje to i temperatura od petka iz Parga kod Čabra kada je izmjeren apsolutni maksimum od čak 35.6°C, čime je “popravljen” rekord od 2. kolovoza i to za 1.2°C. Ujedno je to i prvi vrlo vrući dan u povijesti mjerenja.
Tog dana i Mali Lošinj je došao do svog apsolutnog rekorda uz temperaturu od 37.8°C. Stari rekord bio je 0.2°C manji od trenutnog, a izmjeren je 2015. godine.

Osim Parga i Malog Lošinja, novi apsolutni rekord izmjeren je još u Daruvaru (39.4°C), Puntijarki (32.3°C) i Zadru (36.3°C).
Temperaturni rekordi za kolovoz izmjereni su u Karlovcu (40.5°C), Ogulinu (39.5°C) te Bjelovaru (38.4°C).

Nevjerojatni su to podaci koji samo svjedoče o intenzitetu topline koja nas je zahvatila. Apsolutni rekord za Hrvatsku iznosi 42.8°C iz Ploča (1981.), i čini se da će ostati netaknut, jer stiže osvježenje. Njega donosi fronta sa sjeverozapada Europe s kojom stižu i nestabilnosti.

PROGNOZA ZA PGŽ
Tijekom nedjelje, posebno u drugom dijelu dana doći će do jačeg naoblačenja uz kišu i pljuskove s grmljavinom, koji će navečer ojačati te mjestimice biti i obilni. Zapuhat će umjerena do jaka, na udare i olujna bura.

Oborine će biti moguće i u prvom dijelu ponedjeljka, a zatim se poslijepodne očekuje smirivanje vremena. Temperatura na Kvarneru uglavnom ispod 30°C, a u gorju i ispod 25°C.

U utorak slabljenje bure i porast temperatura posvuda, ali se velike vrućine ne očekuju, najmanje do sredine kolovoza, a što će biti nakon toga, tek treba vidjeti.

Foto: Denis Hren

Sličan sadržaj