Novi apsolutni rekordi, u Rijeci novi rekord godine / U nedjelju mogućnost pljuskova

Val vrućina koji je zahvatio Hrvatsku od utorka, iz dana u dan donese poneki apsolutni rekord. Tako je bilo i u četvrtak kada je u Kninu izmjereno 41.5°C, čime je srušen stari rekord iz 2000. godine kada je izmjereno 41.4°C.

U Pazinu već drugo rušenje apsolutnog rekorda u ovom tjednu. Nakon što je u srijedu izmjereno 38.8°C, u četvrtak je izmjereno 39.5°C.

Treći rekorder od četvrtka je pulski aerodrom, gdje je izmjereno 38.2°C, što je za 0.1°C popravljen rekord iz 2015.

Rijeka je i u četvrtak bila vrlo vruć grad, a živa u termometru porasla je do najviših ovogodišnjih 38.1°C. Još je toplije bilo na riječkom aerodromu uz 39.5°C, dok je u Malom Lošinju izmjereno 36.9°C, a u Rabu 36.5°C. Osvježenje nije bilo moguće ni u Gorskom kotaru, jer je u naseljenim područjima temperatura bila osjetno preko 30°C, a čak je i na visokom Zavižanu bilo gotovo vruće uz 27°C.

Nakon vrućeg dana, nastavila se isto takva večer. U 23h u Rijeci je izmjereno čak 31°C. Do jutra je temperatura pala na 25.7°C, koliko je izmjereno i u Rabu, dok je Mali Lošinj bio među najtoplijim lokacijama u Hrvatskoj s minimalnom temperaturom od 27.4°C. Jedino od njega bili su topliji Palagruža s 27.5°C te Split s 29.4°C.
U gorju i unutrašnjosti lakše se spavalo, primjerice u Kninu je izmjereno 19.5°C, nakon što se dan ranije pržilo na 42°C. U Pargu je izmjereno 19.4°C, Slavonskom Brodu 18.6°C, dok je u Gospiću izmjereno osvježavajućih 15.8°C.

Na vrijeme i dalje djeluje Azorska anticiklona s kojom iz Afrike pritječe vrlo vruć pa i ekstremno vruć zrak zbog čega bitnije promjene neće biti niti tijekom petka. Očekuju se ponovno visoke temperature, ali je teško reći hoće li se obarati novi rekordi.
U Rijeci je u 10h 33°C, što je ipak niže u usporedbi s četvrtkom u isto vrijeme. Vrlo vruće će biti svakako.

PROGNOZA ZA PGŽ
Za subotu je u prognozi također vrućina, ali uz jačanje bure. Pljuskovi su mogući u Gorskom kotaru.

U nedjelju su pljuskovi mogući posvuda, a tamo gdje padnu donijet će prijeko potrebno osvježenje. Puhat će umjerena, ponegdje i jaka bura.

S tom destabilizacijom započet će razdoblje osjetno nižih temperatura zraka, primjerenijih dobu godine.

Naslovna: Denis Hren

Sličan sadržaj