U Pargu izmjeren apsolutni maksimum, u Hrvatskoj i do 42°C, Rijeka u lovu na (novi) najtopliji dan godine

Dok u Rijeci, srijeda nije bila temperaturno vruća kao dan ranije, kada je izmjereno 37°C, to se ne može reći za ostale postaje, ne samo u PGŽ, već i u cijeloj Hrvatskoj.

Srijeda je bila dan u kojem su na brojnim lokacijama u Hrvatskoj izmjerene najviše dnevne temperature u povijesti mjerenja!

U Pargu je izmjereno 34.4°C, što je novi apsolutni rekord, čime je srušen stari koji je iznosio 33.5°C, a izmjeren je 1983. i 2013. godine.

Osim Parga, apsolutni maksimumi izmjereni su još na splitskom aerodromu (42.3°C), Sinju (40.1°C), Imotskom (39.8°C) zadarskom aerodromu (39.7°C), Pazinu (38.8°C), Plitvičkim jezerima (37.9°C).

Kasno navečer iz Slovenije se na sjeverozapad Hrvatske spustio olujni sustav koji je donio grmljavinske nestabilnosti, a prema službenom podatku od 8h, nigdje nije palo više od 4 mm kiše.

Imajući u vidu sve oborene rekorde, riječkih 40°C, ostalo je nedostižno, ali već je u tijeku novi dan, gdje je u 11h u Rijeci već izmjereno 36°C te je prilično sigurno da će Rijeka dobiti novi najtopliji dan u 2017. godini, dok je apsolutni rekord manje vjerojatan.

Foto: Denis Flego

Sličan sadržaj