NASA objavila: Topljenje leda na Antarktici nezaustavljivo i kolaps neizbježan

ledantarktik_12052014_shutter
Na današnjoj konferenciji za novinare NASA je objavila potvrdu onoga čega se svi pribojavaju.

Prema rezultatima dva nova istraživanja, topljenje ledenog pokrivača na zapadnom Antarktiku je nezaustavljivo.

Istraživanja su uzela u obzir 40 godina promatranja ledenjaka na zapadnom Antarktiku. Istraživači su došli do zaključka kako su ti ledenjaci došli do točke s koje nema povratka, piše Business Insider.

Topljenje ledenih pokrivača je nezaustavljivo, njihov kolaps neizbježan, a zbog toga će se razina mora dići za više od jednog metra. Ti ledenjaci već uvelike doprinose znatnom povećanju razine mora i sadrže količinu leda koja će nakon topljenja globalnu razinu mora podići za više od jednog metra.

Većina znanstvenika nije očekivala da će se taj ledeni pokrivač topiti ovom brzinom. Zbog toga je potrebno hitno revidirati sva predviđanja o dizanju razine mora koja su do sada napravljena.

Zapadni i istočni ledeni pokrivač na Antarktiku razdvajaju Transantarktičke planine. Iako je zapadni pokrivač manji puno je ranjiviji od istočnog jer “sjedi” na vrhu stjenovitog temelja ispod razine mora i tako je na udaru toplih voda koje dolaze iz oceana.

Analiziralo se kretanje ledenjačkih “linija uzemljenja”, kritičnu granicu između “uzemljenog” leda i oceana koja ocrtava gdje se led odvaja od baze i počinje plutati. Led iznad linije uzemljenja spremniji je za odvajanje od glavnog ledenjaka. Pomicanje te linije znači da se potencijalno više leda može odvojiti, ući u ocean i podignuti razinu mora.

Potpuni kolaps ledenog pokrivača očekuje se za 200 godina. Rub leda povlačit će se u dublje dijelove zaljeva zbog čega će ledenjaci postati strmiji, nestabilni i srušiti se u vodu.

Istraživači na kraju zaključuju kako ledeni pokrivač zapadnog Antarktika prolazi kroz nestabilnosti koje će neizbježno i značajno doprinijeti dizanju razine mora u sljedećih nekoliko desetljeća.

Izvor: index.hr
Foto: Shutterstock

Sličan sadržaj