Nastavak poplava na Filipinima


Tropski poremećaj koji je već donio i preko 305 mm kiše u dijelovima Filipina, i dalje će izazvati poplave diljem zemlje kroz ostatak tjedna.

Vlaga povezana s onim što je prije bila tropska oluja Peipah, zadržala se na području Visayas tijekom vikenda, te dovela u regiju i obilne kiše. Vlaga se zadržala, ali manje je kiše palo na druga dva područja Filipina, Luzon na sjeveru i Mindanao na jugu.

Iako Peipah više nije organizirani tropski sustav, izdašna tropska vlaga će ostati na središnjim Filipinima u sljedećih nekoliko dana.

Ovaj val vlažnog vremena bi trebao napredovati na zapad u Južno kinesko more do kraja tjedna, signalizirajući povratak uobičajenih pojava pljuskova i grmljavine u cijeloj zemlji. Do tada se i dalje mogu očekivati problemi s poplavama.

Zemlja je sklona prekomjernim količinama kiše, zbog svojeg položaja u blizini ekvatora i toploj vodi uz otoke.

Jedan od najgorih tropskih sustava, koji je pogodio ovo područje, dogodio se u studenom prošle godine. Bio je to tajfun Haiyan.

Nažalost, mnoga područja se još nisu ni oporavila od tog nevremena, a nove nevolje s poplavama, zbog obilnih kiša ih tek očekuju u idućih nekoliko dana.

Naslovna foto: accuweather – ukupna količina kiše od nedjelje do utorka

Sličan sadržaj