Nastavlja se niz: Rekordno topli studeni / U Finskoj rekord za prosinac

wctan1

U jakoj El Nino godini sve osim rekordnih mjeseci bilo bi iznenađenje. Sedam mjeseci za redom je cijela Zemlja na udaru iznadprosječne topline, a nastavilo se sve i tijekom studenog. Ukupno u ovoj godini čak 9 rekordnih mjeseci, a ovome možemo slobodno i neslužbeno i pripisati i prosinac koji ide stopama svojih prethodnika.

Od siječnja 1880. godine samo se jednom dogodilo da neki mjesec ima veće odstupanje od ovog studenog. A tu ćemo morati u “daleku” prošlost do listopada ove godine koji je imao odstupanje od +0.99°C, a ovog studenog zabilježeno je odstupanje od +0.97°C.

Da je Zemlja ušla u opasnu fazu grijanja, dokazat ćemo i podatkom da je samo jedan mjesec van 21. stoljeća našao svoje mjesto u top 10 najvećih mjesečnih odstupanja. Bilo je to u veljači 1998. godine. Svi ostali zastupaju 21. stoljeće, a njih čak osam 2015. godinu!

Bez sumnje, svjedočimo povijesti i već se može reći da toplijih 11 mjeseci Zemlja od kako se vode mjerenja nije imala.

Vratimo se studenom. Dakle, globalno odstupanje od prosjeka za +0.97°C, a on iznosi 12.9°C. Kopno je bilo toplije za 1.31°C od prosjeka za 20. stoljeće. Morske površine bile su za 0.84°C toplije od prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi 15.8°C.

Podatak od čak 9 mjeseci s pozitivnim odstupanjem jasan je pokazatelj da su klimatološka jesen na sjevernoj, odnosno klimatološko proljeće na južnoj hemisferi imali također pozitivna ostupanja.

Priča se nastavlja i u prosincu. Čak na dalekom sjeveru od 6 do 12. prosinca neka su mjesta imala odstupanje i za 8°C od prosjeka. Iz tog razloga, Finska je dva puta tijekom ovog prosinca imala rekordne temperature za prosinac.
Prvi rekord dogodio se 6. prosinca u mjestu Aland, izmjereno je 11.1°C. Novi rekor oboren je 20. prosinca u mjestu Kakemaki, gdje je izmjereno 11.3°C.

Naslovna: Odstupanje temperature u Europi od 13. do 19. prosinca. Izvor: NOAA

Sličan sadržaj