Nazire (li) se kraj toplinskom valu na Aljasci

Vruće i suho vrijeme, koje je započelo na samom početku srpnja, nastavit će se nad dijelovima Aljaske početkom i ovog tjedna, prije nego završi krajem tjedna.

Vrlo visoke temperature, iznad 32 °C, mjerit će se u nekim gradovima sve do sredine tjedna.

Ova dugotrajna vrućina dovela je i do nastanka i širenja požara preko dijelova središnje i južne Aljaske.

Prostrano polje visokog tlaka zraka bilo je gotovo stacionirano u cijeloj regiji tijekom proteklog tjedna. To, u kombinaciji s iznadprosječnim temperaturama oceana, dovelo je do rekordnih temperatura zraka, koje su od prosječnih vrijednosti odstupale i za više od 15 °C. Ovo polje visokog tlaka zraka polako će oslabjeti i krenuti prema zapadu u drugom dijelu ovog tjedna.

Slabljenjem polja visokog tlaka zraka, stiže hladniji zrak i prijeko potrebne oborine.

Oluje praćene grmljavinom postat će sve češće u drugom dijelu ovog tjedna, i ne samo da će pomoći u snižavanju temperatura zraka nego će pomoći i vatrogascima u borbi protiv požara u cijeloj državi.

Mnoge lokacije su postavile nove temperaturne rekorde tijekom ovog vrućeg vala. Većina njih dogodila se u gradovima, uključujući Anchorage, Kenai, Palmer i King Salmon.

Od 28. lipnja do 7. srpnja, Anchorage je postavio sedam novih dnevnih rekordno visokih temperatura zraka, gotovo svaki dan po jedan novi.

Anchorage je 4. srpnja dosegao vrtoglavih 32.2 °C, što je prvi put da se to dogodilo. Prethodna rekordna temperatura bila je 29.4 °C, postavljena 1969. godine. Normalna, prosječna temperatura zraka u Anchorageu je samo 18.3 °C.

Dok su gore spomenuta 32.2 °C rekord za Anchorage, to nije prvi put da je na Aljasci izmjerena toliko visoka temperatura zraka. Fort Yukon drži apsolutni rekord iz 1915. godine, koji iznosi 37.8 °C!

Sličan sadržaj