Nedjelja u Malom Lošinju s novim srpanjskim rekordom / Vrućina se nastavlja uz sve veću mogućnost lokalnih nestabilnosti

Clipboard01

Val vrućina koji traje iz dana u dan nudi nam novu temu za pisanje, jer se iz dana u dan u Hrvatskoj bilježe temperaturni rekordi.
Nedjelja je bila vrlo vruć dan u većem dijelu zemlje, a temperatura je u Mljetu porasla i do ekstremnih 40°C. Unatoč tome ne radi se o novim rekordima, ali je zato jedna postaja iz PGŽ zabilježila svoj novi srpanjski rekord.

Radi se o Malom Lošinju, u kojem je izmjereno 36.9°C čime je srušen rekord za srpanj koji je iznosio 36.3°C, a izmjeren je 24.7.1998.
Od ostalih službenih postaja na Kvarneru, temperatura se uglavnom kretala između 33 i 36°C, dok je u gorju bilo nešto svježije, uglavnom do 32°C, ali su izostali pljuskovi koji su tijekom subote donijeli svježinu.

Ponedjeljak je također započeo u vrlo vrućem tonu, uz temperaturu na Kvarneru i preko 35°C, dok je gorje i samo riječko zaleđe uz granicu sa Slovenijom, nešto svježije, jer je dolazilo do jačeg razvoja naoblake na jugu Slovenije pa su zabilježeni i lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom.

Slično vrijeme, dakle s vrućinama nastavit će se i cijeli ovaj tjedan, s tom iznimkom da će postojati i sve veća mogućnost za lokalne pljuskove kako tjedan bude odmicao, dok je konkretnija promjena vremena moguća potkraj tjedna.

Naslovna: Satelitska snimka nad dijelom Sredozemlja; Izvor: NASA

Sličan sadržaj