Nestabilno i dalje, stiže nova ciklona i nevremena! (VIDEO) / Stabilnije i toplije početkom kolovoza

web_6h_ob_uk_24

I protekli dani u Hrvatskoj su obilježeni s promjenjivim i nestabilnim vremenom, a posebno je zanimljivo, ali i opasno bilo u nedjelju na Jadranu.
U nedjelju je Dalmaciju zahvatilo jako grmljavinsko nevrijeme, a najviše su zahvaćeni bili srednjedalmatinski otoci, Vis, Korčula i Lastovo. Kod Pelješca i Orebića bilo je i pijavica.

Video uradak mađarskog turista Gabora Klausera najbolje govori o snazi ove pojave kod Orebića.

Nedjelja je službama donijela pune ruke posla i na kopnu i na moru. U nekoliko nesreća spašeno je više osoba, a na plaži u Loparu na otoku Rabu pronađeno je tijelo 74-godišnjeg njemačkog turista čiji je nestanak prijavila supruga nakon što se nije vratio s plivanja. Osim toga, zabilježene su i brojne intervencije na moru.

Zapadna Slavonija pogođena je olujnim nevremenom, gdje je na području Požege pala i obilnija kiša uz plavljenje ulica, ali i podruma u nekoliko obiteljskih kuća, zbog čega su vatrogasci imali brojne intervencije na ispumpavanju vode.
Prema podacima DHMZ-a u Požegi je do ponedjeljka u 8 sati (24h) palo 59 litara kiše po kvadratnome metru. U Kutini je palo 46 litara kiše, Hrvatskoj Kostajnici 44, a u Sisku 31.6 litara kiše. Glavnina navedenih količina kiše u Kutini i Hrvatskoj Kostajnici je pala u sat vremena.

Zatim je uslijedio ponedjeljak koji nije donio nikakvih promjena u dosadašnjem razvoju vremena.
Uz sunčana razdoblja tijekom cijelog dana uz pojačani razvoj oblaka bilo je pljuskova i grmljavine, a najviše na sjeveru Hrvatske, gdje je palo i preko 60 mm kiše.
Pljuskova je bilo i na širem zagrebačkom području, a u sat vremena u poslijepodnevnim satima, Vrbovec je dobio 40-ak mm kiše.
Pljuskova s grmljavinom bilo je i u Istri, osobito na jugu, gdje je na području Pule sredinom dana palo 30-ak mm kiše.
Sve je ovo doprinijelo još jednom iznadprosječno hladnijem danu, gdje najviša dnevna temperatura nigdje nije dosegnula 30°C.

U utorak ujutro službeni podaci DHMZ-a otkrili su da je u 24h najviše kiše palo lokalno na riječkom, krčkom i pulskom području te na sjeveru Hrvatske i na zagrebačkom području, ali nigdje nije zabilježena veća količina kiše od 25 mm, što i sami možete vidjeti na dnu ove stranice.

Nestabilno s pljuskovima je i tijekom utorka, a zabilježene su ponovno obilne oborine (Rabac) pa i pijavice (Mali Lošinj). Čitajući informacije koje nam daje “Pljusak” oborinska situacija je sljedeća (samo postaje s najviše kiše po regijama)

91 Silba
52 Kukuljanovo
48 Starigrad Paklenica
25 Gospić
5 Črešnjevo

Kao što vidimo, oborine su vrlo obilne, osobito u Lici te na sjevernom Jadranu, a modeli kažu da nove oborine tek stižu, jer stiže i nova ciklona. Ona je posljedica prolaska ciklone sa zapada do Sredozemlja, gdje će se stvoriti sekundarni ciklonalni centar koji će zajedno s frontom djelovati na vrijeme na našem području. Ponovno će biti lokalno obilnijih oborina s premještanjem fronte sa sjeverozapada prema jugoistoku.
Najviše kiše može pasti na području Gorskog kotara i Like, duž obale (Rijeka, Zadar, Dubrovnik) te lokalno u unutrašnjosti Hrvatske (sjever, središnji dio). Ponovno su moguća izraženija grmljavinska nevremena, pijavice, tuča, prolazno jak vjetar.

Ovo će biti posljednja ciklona ovog nestabilnog i svježeg srpnja, a po svemu sudeći u kolovoz bi mogli ući sa stabilnijim (ne i posve stabilnim) i toplijim vremenom.

Količina oborine (mm) u protekla 24h izmjerena 29.07.2014. u 8 sati
Bakar 25.0
Bednja 4.0
Beli Manastir 0.2
Bjelovar 0
Božava 4.0
Brestovac 1.0
Crni Lug-Risnjak 22.0
Delnice 2.0
Dubrovnik 13.7
Dubrovnik-aer 6.0
Gospić 0.4
Imotski 7.0
Karlobag 2.0
Karlovac 1.5
Kopački Rit 3.0
Krapina 4.4
Križevci 12.0
Krk 22.0
Kukuljanovo 3.0
Kutina 0.1
Mali Lošinj 19.1
Pag 4.0
Parg-Čabar 1.9
Pazin 10.4
Pula 0.9
Pula-aer 31.7
Rab 6.8
Rijeka 9.6
Rijeka-aer 2.3
Senj 19.6
Slatina 0.8
Sljeme 1.0
Slunj 7.0
Udbina 3.0
Varaždin 23.0
Zadar 0.7
Zadar-aer 0.4
Zagreb Grič 16.0
Zagreb-Maksimir 20.9
Zagreb-aer 12.7
Zavižan 0.2

Sličan sadržaj