Neuobičajeno visoke temperature zraka u Australiji

Toplinski val u Australiji

Dok se dijelovi Europe bore s rekordnim nanosima snijega australske vlasti upozorile su svoje sugrađane da izbjegavaju boravak na otvorenom zbog rekordnih temperatura u nekim dijelovima zemlje koje će se zadržati te čak i rasti sljedećih dana.

Dijelovi najnapučenije australske države New South Wales i dijelovi Zapadne Australije zabilježili su noćne rekorde od 33 °C, a najviše dnevne temperature mogle bi narasti na više od 45 stupnjeva Celzija u dijelovima New South Walesa, Južne Australije i Victorije, objavio je državni meteorološki zavod.


“Izbjegavajte tjelesne aktivnosti, pijte dovoljno tekućine – to je presudno u ovom trenutku”, kaže Richard Broome, direktor za zdravlje i okoliš u vladi savezne države New South Wales.

Neuobičajeno visoke temperature dodatno iscrpljuju poljoprivredu koja se oporavlja od sušne godine.


“Vrijeme nije dobra vijest za ljetne kulture poput sirka”, kaže Phin Ziebell, stručnjak za poljoprivredu u National Australia Bank.

Mnogi se poljoprivrednici oporavljaju od posljedica suše koje su pogodile zimske pšenične usjeve”.


Australija, četvrti najveći svjetski izvoznik pšenice zabilježila je najniži prinos te kulture u proteklih deset godina zbog suše.
Uz neuobičajeno sušno vrijeme i visoke temperature prijeti opasnost od požara.

Prošle su se godine vatrogasci borili s više od sto požara duž sjeveroistočne obale na kojoj su rekordne temperature izazvale val požara. (HINA/Glas Istre)

Sličan sadržaj