Prekinuto zatišje u Indijskom oceanu: Tropski ciklon Enawo prijeti Madagaskaru, Blanche sjeveru Australije

Od Antananariva na zapadu do Darwina na istoku te Suve na Pacifiku, južna polutka ušla je u čudno tropsko zatišje koje traje. Od 7. mjeseca 2016. godine ni južni Indijski ocean ni južni Tihi ocean nisu imali zabilježenu značajniju tropsku aktivnost, što čudi i znanstvenike.
Vidi se to i po indeksu akumulirane ciklonske energije koji je od srpnja 2016. do kraja veljače 2017. godine iznosio tek 14 % ukupnog prosjeka.
Na južnom Pacifiku od srpnja do kraja veljače, tropska aktivnost imenovanih ciklona bila je prisutna 2.25 dana, a prosjek iznosi 26.2 dana. Za njega još uvijek ima vremena, jer je upravo sada uobičajeno najaktivniji.

Ipak, u 2017. godinu ušlo se s nešto jačom tropskom aktivnosti na Indijskom oceanu, iako je i ona ispod prosjeka za doba godine. Tropski ciklon Dineo je 15. veljače stigao do Mozambika, a u ovim trenucima Madagaskar isčekuje najjači ciklon sezone.
Tropski ciklon Enawo dolazi sa sjeveroistoka. Trenutno je ciklon 1. kategorije s predviđenim jačanjem na 3. kategoriju, iako bi prije samog udara na kopno u srijedu, trebao oslabjeti na 2. kategoriju.
Prvi neposredni učinci Enawa trebali bi se osjetiti u ponedjeljak na sjeveroistoku zemlje. Kako bude jačao, tako će oko njegovog centra jačati vjetrovi, kiša, ali i plima te valovi. Najgori učinci ciklona mogu se osjetiti u utorak ili srijedu. Može pasti i do 400 mm kiše, posebno na istočnoj obali.

Enawo nije jedini tropski ciklon na Indijskom oceanu. U blizini sjevera Autstralije nalazi se tropski ciklon Blanche. Osjetno je slabiji od Enawa, ali i bliži kopnu, gdje se očekuje tijekom ponedjeljka.

Naslovna: Tropska aktivnost na Indijskom oceanu; wundermap

Sličan sadržaj