Nevjerojatno otkriće – ONI utječu na poremećaj klime na Zemlji!


Sićušni, i do sada nepoznati, mikrobi u tlu imaju veliki utjecaj na povećanje globalnog zagrijavanja. No, znanstvenici još nisu sigurni jesu li i njegov uzrok. Tvrde kako jedna vrsta koju su otkrili u Švedskoj sasvim sigurno može povećati globalno zagrijavanje.

Otkriće sa sjevera Europe bi moglo pomoći znanstvenicima da dokažu simulacije klimatskih promjena prema tome kako mikrobi utječu na plinove, poput metana. Ranije ove godine pronašli su jednu vrstu mikroba u sjevernoj Švedskoj, u vječno smrznutom tlu koje se ipak počelo topiti zbog globalnog povećanja temperatura, piše Daily Mail.

Znanstvenici sumnjaju da su mikrobi odigrali važnu ulogu u globalnom zagrijavanju i to tako što su utjecali na otpuštanje velikih količina ugljika, koji se nalazi u smrznutoj zemlji blizu Arktičkog kruga, a koji se pretvara u metan. Riječ je o plinu odgovornom za zadržavanje topline u Zemljinoj atmosferi.
Mikrobi Methanoflorens stordalenmirensis, do ovog su otkrića bili potpuno nepoznati. Jedno od glavnih pitanja sada je koliko se ugljika, koji se nalazi u smrznutom tlu, u atmosferu otpušta zahvaljujući aktivnosti mikroba.

Izvor: dnevnik.hr
Naslovna foto: Guliver/ Thinkstock

Sličan sadržaj