Nevrijeme u Dalmaciji

Plitki ciklonalni centar se preko srednjeg Jadrana tijekom prošle noći premještao na jugoistok.

U večernjim satima subote grmljavinski oblaci zahvatili su srednjodalmatinski akvatorij, piše portal dalmacijadanas.hr. Kiša, pljuskovi i grmljavina su prvo zahvatili otok Vis, a nakon toga proširili su se na dijelove Hvara i Brača. Za vrijeme grmljavinskog nevremena u Hvaru, oko 21:30 grad je zabijelila tuča. Velika količina oborina u kratkom vremenu poplavila je neke gradske ulice. Tuče je bilo i na Korčuli i Pelješcu.  Na dijelovima Korčule palo je i do deset centimetara tuče pa su na lokalnim prometnicama vladali pravi zimski uvjeti. Nevrijeme se potom nastavilo širiti, pa je nakon 22 sata grmljavinska nakupina oblaka stigla i do obale.

Dotokom hladnijeg zraka tijekom noći snježna granica sve više se spuštala. Do jutarnjih sati ili u ranim jutarnjim satima snijeg je ponegdje počeo padati u nižim predjelima dalmatinske zagore: Kozjaku, Mosoru, Biokovu i drugim planinama. Tako su se po prvi put ove godine zabijelila mosorska naselja Gornje Sitno i Dubrava u kojoj je palo i nekoliko centimetara snijega.

Temperatura zraka na Zvjezdanom selu Mosor jutros se spustila na -1°C. Snijeg pada nisko i na Biokovu gdje je na vrhu Sv. Jure izmjerena temperatura od -7°C, a u Makarskoj +7°C. Snijeg pada i nekoliko stotina metara iznad mjesta Brela te na Dupcima gdje ga ima centimetar do dva. Zabijelila se i okolica Imotskog, a najviše snijega je palo na području Lovreća gdje ga sada ima oko 15 centimetara, a također pada i na šestanovačkom području.

Naslovna fotografija: Snijeg na Omiškoj Dinari, 17.12.2017. – Dragan Bekavac Ivandić.

Izvor teksta: Crometeo// Portal – Dalmacijadanas.

15 cm snijega u Lovreću, 17.12.2017. – Foto: Vedran Nikolić.

Sličan sadržaj