Nevrijeme u Italiji: Genova i Parma pod vodom, pijavica u Venetu (FOTO)

IT 141013

Italiju ovih dana pogađaju ekstremne vremenske neprilike, a posebno su na udaru Pijemont i Ligurija. Već je do sada na području Genove u samo nekoliko dana palo i preko 1000 mm kiše, što je podatak koji se baš i ne pamti.

Zbog obilnih oborina Genova je odsječena od ostatka Italije, u prekidu su željezničke veze, ali i cestovne jer su brojne ceste pogođene poplavama i odronima pa vatrogasne službe imaju pune ruke posla. Rekordna količina kiše pala je u Savoni. Za Genovu je sve do ponoći vrijedilo upozorenje drugog stupnja, što znači da tijekom ponedjeljka u gradu nije bilo nastave u školama. U okolici je zbog bujičnih poplava došlo do evakuacija nekoliko desetaka obitelji.

Osim prekida u željezničkom i cestovnom prometu, u prekidu su i letovi zrakoplovima. Zbog magle i kiše nekoliko letova nije moglo prizemljiti, a radi se o avionima iz Monaka, Napulja, Rima i Catanije, koji su morali prisilno sletjeti u druge zračne luke.

Za situaciju u Genovi, osim vremena na koje se nije moglo utjecati, krivci su pronađeni i u lošem sustavu odvodnje oborinskih voda, lošoj obrani od poplava, a zakazao je i sustav upozorenja na opasne vremenske prilike.

Problem s Genovom leži i u činjenici da je prostor oko grada u 98% smješten na klizištu, što znači da je oko 100 tisuća ljudi na jako opasnom području, a ovakve situacije samo podsjećaju koliko je situacija opasna.

Zbog obilnih oborina pokrajina Pijemont zatražila je proglašenje stanja nacionalne katastrofe.

Loše vrijeme pogodilo je i Parmu. Zbog obilnih oborina došlo je do izlijevanja rijeke Baganze, ceste su potopljene, a sam grad izgleda apokaliptično. Na dnu teksta možete vidjeti fotografije iz Parme, koje prenosimo s portala Parma today.

Uz obilne oborine i poplave, došlo je i do pojave pijavice. U ponedjeljak poslijepodne lošim vremenom zahvaćena je pokrajina Veneto. Jak vjetar rušio je stabla, a došlo je i do pojave pijavice koja je počinila materijalnu štetu, a evakuirano je 10 obitelji. Bilo je i tuče, posebno na području Venecije, pa je Mestre ostalo bez struje na pola sata.

Priči s obilnim oborinama nije kraj. Neće ih biti kao proteklih dana, ali i dalje se radi o mogćnosti jače kiše u Pijemontu, Liguriji i Emigliji-Romagni.

parmapiena1

parmapiena2

IMG 0768

IMG 0769

IMG 0774

IMG 0775

viaeuropa allagata

Naslovna: Meteolarm

Sličan sadržaj