Nezapamćeno nevrijeme: Jako jugo i podivljalo more noćas potopili Istru i Volosko, danas se saniraju štete (VIDEO)

nevrijeme istra
Olujni udari juga i nizak tlak zraka u subotu navečer pogodovali su visokoj plimi koja je poplavila dijelove obale Istre, a visoka plima nije poštedjela niti zapadnu obalu Istre te Kvarner, a u nedjelju se saniraju štete.

Snažan vjetar rušio je grane ili stabla na ceste, bilo je i prekida u opskrbi električnom energijom, oštećenih automobila, ali i onih koji su završili u moru.

More je poplavilo dijelove Vrsara, a cesta preko Antenala, na ušću rijeke Mirne u more, zatvorena je za sav promet zbog vode na kolniku, dok se otežano vozilo i dijelovima ceste kroz Zambratiju pored Umaga gdje je more izbacilo kamenje.

Snažan vjetar puhao je u Puli (72 km/h), ali i u drugim dijelovima Istre a prema podacima istarskih vatrogasaca uslijed jakih udara vjetra zaprimljeno je petnaestak dojava građana o padu grana ili stabala na prometnice na području Pule, Umaga, Motovuna, Višnjana, Gračišća, Svetvinčenta i Žminja. Bilo je više dojava građana o nestanku električne energije na području Buja, Vrsara i Kringe. Osim zabilježenih pada grana sa stabla na vozila, policija nije zabilježila poteškoće i zastoje u prometu na istarskim prometnicama.

Zbog vrlo jakog juga i valova sinoć na području Opatije i Lovrana jedan je automobil završio u moru, a četiri su spasila opatijski vatrogasci. U opatijskoj luci su oko 21.15 sati četiri automobila bila u opasnosti da ih valovi i visoko more povuku s parkirališta na obali, ali su ih vatrogasci iz Opatije povukli na sigurno, doznaje se od zapovjednika Javna vatrogasne postrojbe Opatija Gordana Filinića. Automobili su oštećeni, a šteta će se utvrditi naknadno.

Vatrogasci su oko jedan sat poslije dobili dojavu da je u Lovranu more odnijelo jedan automobil s lukobrana u more. U Voloskom i nekim drugim mjestima je more poplavilo ceste uz obalu.Inače, zapadnu obalu Istre, ponajviše Rovinj, slično je nevrijeme zahvatilo i prije dvadesetak dana kada je potopljeno pedesetak plovila, uništeno više od 150 automobila, a voda je prodrla u više od trideset prostora.

Izvor: HINA, P. N.
Video: Mauro Kesovija

Sličan sadržaj