NOAA: ZA NAMA 6. GLOBALNO NAJTOPLIJI SRPANJ


Ovo je na svom blogu u sklopu stranice wunderground. com objavio dr. Jeff Masters, a dio tog teksta, tj. ono najzanimljivije prenosimo i na našem Portalu

Srpanj 2013. godine postao je globalno najtopliji srpanj otkako se vrše mjerenja, još iz 1980. godine, objavio je američki Nacionalni zavod za atmosferu i ocean (NOAA). Za razliku od NOAA-e, NASA ga je ocijenila kao 10. najtoplijeg od početka mjerenja.
Period od siječnja do srpnja 2013. označen je kao 6. najtopliji. I more je bilo toplo, 5. najtoplije u povijesti mjerenja. Srpanj 2013. godine isto tako je bio i 341. mjesec za redom u kojem je globalna temperatura bila veća od prosjeka 20. stoljeća.

Visoka temperatura došla je i do Sjevernog pola, tj. Arktičkog kruga, gdje su u ruskim gradovima mjerene temperature i preko 30°C, a val vrućina u istočnoj Kini ubio je 40 ljudi. Grenland je izmjerio najvišu temperaturu u povijesti 30 srpnja, kada se živa u termometru popela na 25.9°C na mjernoj postaji Manitoq Mittarfia, za što je zaslužan snažan vjetar pod nazivom fen, koji je zagrijavao zrak (lokalno: foehn).

Srpanj 2013. donio je i veliku materijalnu štetu od prirodnih katstrofa u vrijednosti od 5 milijardi dolara. Najskuplji su bili:

1. Poplave u srednjoj Europi
2. Suša u Brazilu te dijelovima Kine
3. Poplave u Calgaryu, Alberta, Kanada
4. Tornado EF 5 u Mooreu, Oklahoma, SAD
5. Poplave u Kini

Grafika: Globalno temeraturno odstupanje u srpnju 2013.

Sličan sadržaj