Noćašnji potres kod Banja Luke, jedan od jačih u posljednjih nekoliko godina

355859.local
Već smo izvijestili odmah po događanju, da je područje BiH, točnije okolicu Banja Luke, neposredno nakon 01h u noći, u utorak, pogodio jak potres. Preliminarna magnituda, koju je donio Europsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC), bila je 4.5 stupnjeva po Richteru.
Službena magnituda potresa iznosila je 4.1 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VI stupnja MCS ljestvice. Potres se osjetio od Siska i Kutine do Požege. Epicentar potresa bio je u zapadnom dijelu planine Kozare.

Radi se o jednom od najjačih potresa u zadnje vrijeme koji je pogodio grad Banja Luku. Seizmolozi nisu iznenađeni, s obzirom da postoji aktivni rascjep koji se proteže tim dijelom, dolinom Vrbanje prema Potkozarju, a zatim ulazi u Hrvatsku, dok se drugi dio proteže dolinom Vrbasa prema Savi.

U povijesti, Banja Luka je pretrpjela nekoliko izraženijih potresa, a najjači se dogodio 28. listopada 1969. Iznosio je 6 stupnjeva po Richteru, a smrtno je stradalo 15 ljudi.

Od noćašnjeg potresa, nije zabilježena značajnija materijalna šteta, a moguće da je na starijim i slabije građenim objektima nastala manja materijalna šteta.

Sličan sadržaj