Nova obilnija kiša i jesenski ugođaj na kraju lipnja, svježe srpanjsko jutro / Saznajte hoće li se slično vrijeme nastaviti

U manje od tjedan dana PGŽ je dobila tri konkretnije promjene vremena koje su u sva tri slučaja bar ponegdje donijele obilniju kišu. Međutim, iako je kiša kiša, ipak su se ove tri promjene razlikovale jedna od druge.

U nedjelju je sa zapada Europe stigla fronta koja je donijela lokalno izraŽenija nevremena (bez djelovanja ciklone), ali po čijim se prolaskom vrijeme brzo stabiliziralo, ali samo do srijede.
Od srijede je na vrijeme djelovala ciklona sa sjeverozapada Europe, čija je fronta u srijedu navečer prešla preko naših krajeva i ponovno donijela obilnije grmljavinske oborine. Međutim, po njenom prolasku vrijeme se nije stabiliziralo, jer se utjecaj ciklone nastavio.

U takvom ciklonalnom ozračju, stigao je petak, dan po čijim se obilježjima nije dalo zaključiti da smo na kraju lipnja. Rijeka je bila među najhladnijim gradovima Hrvatske, istovremeno dok je Gradište kod Županje imalo najvišu dnevnu temperaturu od 34°C.

Kiša je tijekom petka padala gotovo cijeli dan, uz povremeni jači intenzitet, ali se zbog činjenice da je riječ o cikloni, a ne fronti, olujna nevremena u većini slučajeva nisu događala. U Rijeci je stvoren pravi jesenski ugođaj, uz tmurno i kišovito vrijeme, kojeg je pratio i pad temperatura, zbog čega je kasno poslijepodne temperatura bila i ispod 20°C.
Novi jači oborinski nalet dogodio se u noći na subotu, što je dodatno podebljalo oborinsku statistiku za lipanj.

Prema službenom podatku DHMZ-a, 78 mm kiše palo je u Delnicama, 73 mm u Crnom Lugu, 54 mm u Bakru, 44 mm u Kukuljanovu, 41 mm u Rijeci, 30 mm u Krku, 26 mm u Rabu, 25 mm u Pargu, 12 mm u Malom Lošinju te 10 mm na riječkom aerodromu. Općenito gledajući, veći dio PGŽ dobio je od ciklone obilnije oborine, dok je ostatak Hrvatske uglavnom dobio osjetno manje kiše.

S primicanjem prvog srpanjskog jutra i vremenska se slika popravljala, ali uz svježinu tijekom jutra. U Pargu je izmjereno 11°C, riječkom aeerodromu 13°C, Rijeci 17°C, a Rabu i Malom Lošinju 18°C. Danju se nastavilo toplo i bar djelomice sunčano vrijeme, ali temperature su daleko od onih kojima u prosjeku počinje srpanj, na Kvarneru oko 25°C, a u Gorskom kotaru oko 20°C. Kiša tijekom subote zaobilazi područje, iako je postojala mogućnost pljuskova.

Za nedjelju se očekuje bar djelomice sunčano vrijeme, uz poslijepodnevni porast naoblake i mogućnost kiše ili pljuskova duž obale te u Gorskom kotaru. Zapuhat će sjeverozapadnjak i bura pa će i osjet svježine biti prisutan.

Ponedjeljak će biti još stabilniji, uz malu mogućnost rijetkih lokalnih pljuskova, a od utorka do subote prevladavat će sunčano i postupno sve toplije vrijeme, ali bez vrućina.

Naslovna: Subota u Rijeci, foto: Irena Trkulja

Sličan sadržaj