U automobilu vam termometar pokazuje 35°C? Evo zašto je taj podatak kriv!

Ako tražite točnu vrijednost vanjske temperature za vrućeg ljetnog dana, zadnje što bi trebalo je gledati vrijednost koja piše na zaslonu vašeg automobila i prema njoj se ravnati kao točnoj.

U vrućem ljetnom danu termometar u automobilu obično prikazuje temperaturu znatno veću od stvarne temperature, a postoji nekoliko razloga zašto. Za početak, vaš automobil zapravo nema ugrađeni termometar. Naravno, broj “35” nalazi se tamo na nadzornoj ploči, ali to je mjerenje termistora – ne termometra.

Najčešće se temperatura mjeri pomoću živinog termometra. Tekuća živa unutar termometra se širi i izdiže do određene vrijednosti kada se grije, te se skuplja i pada na nižu vrijednost kada se hladi.

Termistor, s druge strane, mjeri promjenu električne struje kao rezultat dodane ili uklonjene topline. Problem nije s termistorom vašeg automobila. Zapravo, oni su točni, mali i jeftini.

Pravi problem je gdje se termistor nalazi na vašem automobilu. Većina proizvođača automobila stavlja termistor na prednju stranu automobila iza maske. Ovo mjesto izlaže očitanja instrumenta ponovnoj radijaciji topline s površine ceste. Ne pomaže ni vaša vožnja koja stvara strujanje, osim ako ne jurite velikom brzinom, jer je solarna radijacija s asfalta izraženija, naročito na jakom suncu kada temperatura površine asfalta doseže i 50°C.

To je isti efekt kao kad bosonogi hodate po vrelom asfaltu ili pijesku. Ta vrućina stvorit će opekotine, ako se ne maknete s asfalta ili bilo koje vruće površine, upravo zbog tzv. reradijacije.

Ceste, ili bilo koje crne površine, veliki su apsorberi dolaznog sunčevog zračenja. Brzo se zagrijavaju, podižući temperaturu na površini, tako da su temperature preko tamnih površina osjetno više npr. od travnate ili zasjenjene površine.

Stoga temperatura koju pokazuje termistor vašeg automobila zapravo je uvećana za zračenje koje dolazi direktno s asfalta, koji je zagrijan suncem, a ta razlika može biti čak i do 10°C. Zato se realna temperatura zraka mjeri nad zelenom površinom, u meteorološkom zaklonu na 2 metra visine.
Sličan efekt imaju i svi termistori postavljeni po fasadama, zgradama i drugim javnim povrđinama, a koji nisu zaštićeni od reradijacije.

Termistori automobila omogućuju bolje prikazivanje noćnih temperatura, kada se sunčevo zračenje izgubi. Oni su također točniji za oblačnog vremena iz istog razloga, kao i kada se vozi otvorenom cestom većom brzinom.

Iako ta netočnost obično nije velika stvar ljeti, može biti problematična tijekom zime. Temperatura blizu smrzavanja mogla bi značiti razliku između mokre i zaleđene ceste. Primjerice, ako vaš termistor pokazuje teperaturu od 1°C, uvijek treba uzeti u obzir da li je to stvaran ili radijacijski podatak.

Ako niste sigurni, najsigurnije je voziti polagano.

Sličan sadržaj