Nova opasnost u BiH: Iz mulja prijete mine postavljene tijekom rata / Bosanska Posavina i dalje se bori s poplavama

0017007.48

Neviđene poplave koje su proteklog tjedna opustošile više od polovice teritorija Bosne i Hercegovine pokrenule su i brojne mine postavljene tijekom rata od 1992. do 1995. godine što predstavlja veliku opasnost za stanovništvo u ugroženim područjima, upozorio je u ponedjeljak predstavnik Centra za uklanjanje mina BiH (BH MAC) Saša Obradović.

On je potvrdio kako su tom centru već dobili informacije da je vodena bujica pokrenula mine iz minskih polja na području Bosanske Krupe, a strahuje se da je slično stanje i u ostalim područjima koje je u proteklim danima ugrozila poplava.

»Najkritičnije je stanje na području Doboja, Maglaja, Unsko-sanske županije i Bosanske Posavine«, kazao je Obradović za BH Radio 1.

Podsjetio je na činjenicu da su tijekom proteklog rata minska polja najgušće raspoređena na obalama rijeka koje su ujedno predstavljale crtu razdvajanja poput Bosne, Usore, Une, Sane i Spreče.

Vodena bujica je proteklih dana odnijela sve oznake takvih ranije identificiranih minskih polja, a strahuje se da je mulj odnio neke od mina koje se sada mogu pojaviti na mjestima gdje ih nikada nije bilo.

»Mulj je mogao pokrenuti neke mine i potrebno je biti krajnje oprezan pri radovima«, kazao je Obradović konstatirajući kako je ova opasnost veliki izazov za pirotehničare ali i za cijelu državu.

Procjena je BH MAC-a kako je diljem zemlje na sumnjivim površinama razbacano više od 120 tisuća različitih mina.

Identificirano je više od 9400 mikrolokacija na kojima postoji opasnost od skrivenih mina, a to je 2,4 posto ukupnog teritorija države.

Do posljednih se poplava procjenjivalo kako te mine potencijalno mogu ugroziti 540 tisuća ljudi koji žive i rade u blizini sumnjivih područja.

Od 1996. godine od mina postavljenih tijekom rata u BiH je stradalo 1.726 osoba, od čega je bilo 600 smrtnih slučajeva.

Samo od početka ove godine od mina su poginule četiri osobe, a još osam je teže ili lakše ozlijeđeno.

Područje Bosanske Posavine i dio Semberije ponedjeljak su dočekali poplavljeni, a civilna zaštita, građani i ekipe spasilaca nastavljaju borbu za održavanje preostalih nasipa kako bi spriječili dodatno izlijevanje vode iz nabujale Save.

Kako su izvijestili lokalni mediji, najteže stanje je na području Orašja i Brčkog, gdje je ranije iz ugroženih područja evakuirano na stotine ljudi.

Stanje u Bosanskom Šamcu donekle je stabilizirano, iako su se tamo izlile i Bosna i Sava.

Načelnik općine Savo Minić kazao je kako se tijekom dana očekuje opadanje razine vode u samom gradu do tridesetak centimetara nakon čega će se početi s raščišćavanjem cesta radi dostave hrane i lijekova.

Cijeli Bosanski Šamac voda je preplavila u nedjelju, a u nekim dijelovima grada visina vode bila je i do tri metra.

»Grad je doslovce uništen«, kazao je Minić.

Lokalne vlasti u toj općini, kao i u drugim dijelovima BiH koje je ranije zahvatila poplava, sada se suočavaju s povećanom opasnošću od zaraza zbog nagomilanog otpada kojega je donijela voda, ali i brojne uginule stoke čije lešine plutaju vodenim površinama. (HINA)

Sličan sadržaj