U Srbiji zbog poplava najmanje 17 poginulih i 25.000 evakuiranih / Beograd čeka novi val

471179_obrenovac-vazduh03-foto-z-loncarevic_ff
Foto: Zoran Lončarević

Najmanje 17 žrtava, deseci ozlijeđenih i više od 25.000 evakuiranih građana posljednji su službeni podaci u ponedjeljak o posljedicama katastrofalnih poplava u Srbiji, ali u ovom trenutku još nema ni približnih procjena o razmjerama štete u poljoprivredi, industriji, uništenoj ili oštećenoj infrastrukturi, stanovima i kućama na poplavljenim područjima.

Najteže je stradala beogradska prigradska općina Obrenovac u kojoj se dosad nađeno 12 žrtava, evakuirano je više 7.800 građana, ali je praktično poplavljen i iseljen cijeli grad i većina njegovih stanovnika još se dugo neće moći vratiti u svoje stanove i kuće, a procjene su da se pojedini stambeni objekti više ne mogu ni koristiti.

Na teritoriju Srbije bez struje je i dalje više od 26.000 obitelji, poplavljeno je 2.260 objekata, a ugroženo ih je više od 1.760, pokazuje dosadašnja evidencija stožera za izvanredne situacije MUP-a Srbije.

Kroz prihvatne centre Crvenog križa i sektora za izvanredne situacije prošlo je više od 9.000 evakuiranih Obrenovčana, ali se se nakon evidenciji neki od njih smjestili kod srodnika i prijatelja.

Evakuacija i dostava hrane i vode ugroženima u Obrenovcu i dalje je u tijeku, a angažirani su domaći i međunarodni spasilački timovi iz Rusije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Crne Gore.

Pomoć Srbiji htjela je poslati i Republika Srpska, ali je vlasti u Beogradu nisu htjele prihvatiti, ocijenivši da je neophodnija u tom entitetu BiH, takođe pogođenom katastrofalnim poplavama tijekom kojih je stradalo najmanje 16 osoba, a prve su procjene da će šteta biti više od 500 milijuna eura.

U Srbiji je, osim Obrenovca, uništen i veliki dio kuća u zapadnosrbijanskom gradiću Krupanj, do čijih se mještana zbog uništenih cesta i klizišta moglo doći samo iz zraka pa im je prva humanitarna pomoć stigla tek nakon dva dana.

Tisuće volontera i dragovoljaca posljednja tri dana neprekidno podižu bedeme od vreća s pijeskom i dežuraju duž obala Sava u Šapcu i Sremskoj Mitrovici, strahujući od poplavnih valova koji Savom dolaze nakon obilnih kiša i povećanog vodostaja njezinih pritoka u Bosni i Hrvatskoj. Obrambeni nasipi su zasad stabilni, ali je posebno je teška situacija u selima Sremska Rača i Jamena, priopćio je MUP.

Spasilački timovi, građevinska i vojna mehanizacija i specijalizirane ekipe za ispumpavanje vode angažirane su posebice na zaštiti dvaju elektroenergetskih postrojenja važnih za održanje elektroenergetskog sustava – termoelektranama Nikola Tesla kod Obrenovca i Drmno kod Kostolca, u istočnoj Srbiji.

U Beograd je u nedjelju navečer stigla i prva pošiljka pomoći u okviru koordinacije za krizne situacije Ujedinjenih naroda – agregati za struju s pratećom opremom i tim stručnjaka za procjenu štete, a danas se očekuje još 17 tona hrane i vode.

Obilazeći poplavljena područja srbijanski dužnosnici svakodnevno naglašavaju izuzetnu požrtvovnost i solidarnost građana, dragovoljaca i volontera koji se uključuju u akcije spašavanja i zaštite od poplava te zbrinjavanja evakuiranih.

U Srbiji se posebna zahvalnost izražava na međunarodnoj pomoći, poglavito državama iz regije, naglašavajući da su u u poplavljenim područjima angažirani i spasilački i stručni timovi Bugarske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, te iz Hrvatske, unatoč tome što su i dijelovi Hrvatske pogođeni poplavama.

Veliku solidarnost, potporu i suradnju u koordiniranju pomoći pokazuju i društvene mreže, pozivajući građane da se pripreme na višemjesečnu akciju koja će biti neophodna u saniranju katastrofalnih posljedica poplava.

Gradonačelnik Beograda Siniša mali izjavio je da glavni grad Srbije potpuno spreman dočekuje mogući plimni val na Savi, koji se očekuje u ponedjeljak ujutro.

»Svi bedemi u Beogradu su završeni, sada čekamo da li će vodostaj Save rasti ili padati«, izjavio je Mali za nacionalnu TV kuću RTS, a prenosi agencija Tanjug.

Mali je dodao i da će se napuniti dodatnih 50 tisuća vreća s pijeskom, kako bi na raspolaganju imali sigurnu rezervu.

Kazao je i da je opskrba električnom energijom redovna, ali otežana, kao i da neće biti restrikcija. Pritom je pozvao i građane da štede struju.

Uz ostalo, Mali je rekao i da se sada Termoelektrana Nikola Tesla (TENT) brani svim sredstvima te da je grad Beograd osigurao 60 tisuća vreća s pijeskom koji se trenutno voze prema TENT-u«, ali i da je tijekom vikenda u Obrenovcu i Lazarevcu uklonjeno sto tona uginulih životinja, što će biti ključna aktivnost i tijekom ponedjeljka. (HINA)

Sličan sadržaj