Novo istraživanje upozorava: Prijeti nam klimatska katastrofa

Prosječne temperature u svijetu će do 2100. godine porasti za najmanje 4°C, a do 2200. možda i više od 8°C, ako se emisije CO2 ne smanje, pokazalo je novo istraživanje.

Studija objavljena u posljednjem broju časopisa Nature otkrila je da je globalni klimatski sustav osjetljiviji na porast razina CO2 nego što se ranije mislilo. Također je dala odgovor na jednu od najvećih klimatskih nepoznanica – djeluju li procesi formiranja oblaka pozitivno ili negativno na globalno zatopljenje te u kojoj mjeri.

“Naše je istraživanje pokazalo da klimatski modeli koji predviđaju mali porast temperatura u slučaju udvostručenja emisija CO2 u odnosu na predindustrijska vremena ne reproduciraju ispravno procese koji vode do stvaranja oblaka” – rekao je prof. Steven Sherwood, voditelj studije iz Centrea of Excellence for Climate System Science na Sveučilištu New South Walesa.

“Kada su procesi korektno predstavljeni u klimatskim modelima, razine klimatske osjetljivosti su mnogo više. Prema prijašnjim procjenama, udvostručenje CO2 trebalo bi uzrokovati porast temperatura u rasponu od 1.5°C do 5°C. U našem istraživanju donja granica nestaje, što znači da će globalne temperature porasti za 3 do 5°C” – dodao je.

Tekst: Cuda Prirode
Ilustracija: Sabahusa

Sličan sadržaj