Obilježena godišnjica katastrofalne poplave u županjskoj Posavini


Na jučerašnji dan, prije točno godinu dana, nabujala Sava probila je nasip kod Rajeva Sela i Račinovaca, koje je rezultiralo katastrofalnim posljedicama.

Obilna količina kiše pala je u Slavoniji, Srbiji, te Bosni i Hercegovini. U poplavama je život izgubilo 60 osoba, od tih dvoje u Hrvatskoj.
Rekordni vodostaj rijeke Save doveo je do probijanja nasipa kod Rajeva Sela i Račinovaca. Evakuirano je više tisuća stanovnika.

U nastavku donosimo tekst preuzet od strane Hrt-a.

Svetom misom služenom u rajevačkoj katoličkoj Crkvi svetog Ilije te otkrivanjem drvenog Spomen križa nedaleko mjesta puknuća nasipa, u Rajevom Selu je obilježena godišnjica katastrofalne poplave koja zadesila taj dio županjske Posavine, nakon što je zbog visokog vodostaja Save puknuo nasip kod Rajevog Sela, a ubrzo nakon toga i nasip kod Račinovaca.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekao je kako je, kada je prije godinu dana Vlada donosila odluke o obnovi poplavljenog područja bio zadovoljan što je obnova započinjala, ali i da je očekivao kako će Vlada iznaći i odgovor na pitanje gospodarskog oporavka stradalog područja. No, istaknuo je, to se nije dogodilo. Ovaj prostor je između 2001. i 2011. godine izgubio 6.000 stanovnika i ako mu se ne pomogne, poglavito u oporavku poljoprivrede, stanovnika će biti još manje, upozorio je Galić.

Svečanosti obilježavanja nazočan je bio i Mladen Đaković koji je inicirao podizanje tužbe dijela mještana u poplavi stradalih sela protiv države, tražeći da se pronađe krivac za pucanje nasipa, a obitelji pravično obeštete. Rekao je da je tužbu podnijelo oko 700 stradalih obitelji te su se obratili i Europskom sudu pravde u Strasbourgu.

Zbog prošlogodišnjih poplava dvije su osobe smrtno stradale, na tisuće ljudi bilo je raseljeno, a ukupna šteta procijenjena je na milijardu i 700 milijuna kuna. Uz stanovništvo više od tisuću vojnika, policija, vatrogasci, Gorska služba spašavanja i mnogobrojni volonteri bili su angažirani u obrani od poplava. Hrvatska se ujedinila u prikupljanju pomoći stanovništvu na poplavljenim područjima.

Hrvatski je sabor u lipnju donio Zakon o saniranju posljedica katastrofalne poplave koja je pogodila istok Slavonije.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš, prije nekoliko je dana gostujući u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” izjavila da obnova ide iznimno dobro. U 10 mjeseci napravili smo važan posao. Do 15. kolovoza sve će kuće biti useljive, rekla je ministrica.

U obnovu stradalog područja županjske Posavine država je do sada uložila oko 300 milijuna kuna, a procjenjuje se da će za završetak obnove trebati osigurati još stotinjak milijuna kuna. Na stradalom području je do danas pokrenut postupak za obnovu 2.204 poplavljenih kuća. Radovi na obnovi završeni su na 1.557 poplavljenih kuća, a u tijeku je obnova njih 611.

Vlasnicima kuća isplaćeno je 60,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Obnovljeni su i javni objekti poput škola, ambulanti, domova zdravlja, te drugih objekta javne namjene.

Naslovna foto: Davor Javorović

Sličan sadržaj