Tjedan u Europi: Obilna kiša te zahladnjenje / Na Balkanu i u središnoj Europi moguće poplave

650x366_05171537_hd22

Sredinom tjedna u Ligurskom moru formirat će se olujni sustav koji će polako putovati prema Italiji te početkom vikenda stići i do Balkana, te će između ostaloga, snažno utjecati na vremenske prilike i u našim krajevima, o čemu ćemo više u srijedu.

Promjena vremena neće zadesiti samo Sredozemlje, već i područje Ujedinjenog kraljevstva, Danske te Skandinavije gdje će pljuskovi ponovno voditi glavnu riječ.

Napominjemo kako bi svi koji putuju na području sjeverne Italije, dijelova Švicarske i Austrije te Slovenije i Hrvatske trebali biti spremni na zastoje i poteškoće u prometu prouzrokovane jakim kišama te eventualnim poplavama.
Hladni zrak sa sjevera u kombinaciji s vlažnim i toplim zrakom Mediterana kumovat će lokalno obilnijim oborinama s mogućim grmljavinskim nevremenima.
Previđa se kako će u prosjeku pasti od 25-75 mm, lokalno i do 150 mm.

Kiša neće zaobići ni sjeveroistok i istok Češke, Slovačku te istočnu Poljsku.
Iako se na tom području ne računa na pojavu poplava, pojedina mjesta u Slovačkoj i Mađarskoj mogla bi se suočiti s manjim problemima zbog većih količina kiše.

Ovaj olujni sustav za sobom će prema jugu povući i zahladnjenje, a promjenu će najviše osjetiti Britanci te stanovnici Beneluksa i sjeverne Francuske.

Navedeni prodor hladnog zraka zahvatit će i Španjolsku, što će tamošnjim rekordno visokim temperaturama pomoći da se spuste na razinu primjereniju ovom sezonskom razdoblju.

Naslovna: Prikaz ovotjednih vremenskih prilika nad Europom; Izvor: Accuweather.com

Sličan sadržaj