Obilna kiša na širem riječkom području na Badnjak, bijeli Božić u Gorskom kotaru, snijega može biti i na višim predjelima Kvarnera

Stiže nam promjena vremena nakon koje će napokon i sunce nakratko zasjati, no prije toga imamo za odraditi novu „porciju” kiše dok bi nekima Božićni ugođaj mogao biti upotpunjen i s pojavom snijega!

Sinoptička situacija

Početkom ovoga tjedna detaljno smo pisali o sinoptičkoj situaciji preko Europe pa ćemo ukratko ponoviti što nam se sprema. Na Atlantiku nam se formirao anticiklonalni blok koji se protegao od Azora do Grenlanda i time „štiti” Atlantik od upada ciklona iz Kanade i Labradorskog mora.

Ta ista anticiklona po svojoj prednjoj strani (sjeveroistočnoj) zahvaća područje hladnog polarnog zraka kojeg povlači prema Europi uz pomoć ciklonalnog sustava koji se nalazi nasuprot kod Skandinavije. Prilikom spuštanja hladne fronte (koje je započelo prije par dana) u sukobu hladne i tople zračne mase, na Atlantskom se oceanu odmah do grebena stvorio novi ciklonalni centar koji je svojim prisustvom usporio dotok hladne fronte direktno nad Europu, a trenutno se nalazi između Francuske i Engleske.

Iznad opisana trenutna sinoptička situacija prikazana na karti, Wetterzentrale.de

Ta ciklona premda nije ni toliko duboka (jaka), našem području u potpunosti upravlja vremenom, jer osim što je usporila frontu sa sjevera ujedno ju je i malo preusmjerila, čime bitno utječe na razvoj sekundarne ciklone kod Genove. Ovoga puta, čini se, imamo dosta dobar upad fronte nad Sredozemlje i Alpe koji će prvo doći iz smjera Francuske, no zatim će se fronta preliti niz obronke Alpa skroz na istočnu stranu kako se ciklona bude pomicala prema Litvi, gdje bi se zatim trebala zadržati neko vrijeme.

S ovakvim prodorom fronte na Alpe, na zapadnoj strani (gdje je hladan zrak prvo naišao) započinje razvoj Genovske ciklone, no kako hladan zrak nije otišao južnije na tom području već preko Alpa na istočni rub, tamo se (kroz Bečka vrata) počinje spuštati u niže krajeve pri čemu Genovska ciklona ima dodatan povod za jačanje te povlači hladan zrak i sa zapadne i istočne strane Alpa.

Nastanak Genovske ciklone i položaj fronte u četvrtak kasno navečer. Cijeli postupak opisan u prethodna dva pasusa. Wetterzentrale.de

Prije ovog spajanja hladnog zraka preko našeg će područja strujati jugozapadno visinsko strujanje koje će uspostaviti orografske oborine na našem području pa bi lokalna područja mogla zadesiti obilna količina kiše u četvrtak.

Neverin.hr

Centar Genovske ciklone za Božić bi se trebao zadržati oko doline rijeke Po, što u ovakvoj postavci čini vrlo potentnu situaciju za snijeg na ovom području, jer bi se točno na južnom Kvarneru događao spoj tople zračne mase s Mediterana i hladne sa sjevera pri čemu bi imali buru do Senja, a južnije jugo.

Ipak, ovakve situacije ne traju dugo pošto se ciklona ne bi produbljavala (jačala ) na tom području već njezinim pomakom južnije kod nas se širi i jača bura, a već svi znamo da po buri oborine teško preživljavaju.

Tako bi već u subotu osjetili dašak zime uz malo sunca, a temperaturno bi bili i malo ispod prosjeka. Ono što i dalje ostaje aktualno nakon što nas prođe ova ciklona je anticiklonalni blok na Atlantiku koji će se ponašati kao „tobogan” ciklonama kod Islanda i Skandinavije koje samo kao da čekaju kad će se spustiti prema Europi, no pri tom spuštanju našem su području otvorene mnoge kombinacije, od novog zahladnjenja i snijega do nove južine i kiše, jedino ćemo dugotrajno stabilno vrijeme čini se morati pričekati.

Detaljno ćemo pisati o novoj promjeni u tekstu u nedjelju.

Prognoza vremena

U četvrtak (na Badnjak) prevladavat će potpuno oblačno vrijeme na čitavom području. Od sredine dana jačat će orografske oborine osobito u zaleđu Rijeke i zapadnom Gorskom kotaru, a popodne su izgledne na čitavom području. Najviše kiše past će na području Grobničkih Alpi i zapadnom Gorskom kotaru gdje bi se do kraja dana moglo skupiti i oko 100 mm, oko Učke i Ćićarije nešto manje, do 70 mm, dok ostatak područja uglavnom 10 – 30 mm, lokalno može pasti i manje kiše. Do sredine dana jugo i jugozapadnjak ojačat će na umjeren i jak, a u Gorskom kotaru i jak s olujnim udarima! Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 7 – 11°C.

Petak (Božić) će zahladnjenje. Osim što će cijeli dan prevladavati oblačno vrijeme fronta se očekuje u jutarnjim satima, a s njom će doći i oborine na Kvarneru u obliku kiše, a u Gorskom kotaru brzinsko okretanje na snijeg koji će tamo padati iznad 300 metara cijeli dan uz stvaranje pokrivača u nižim predjelima 10–20 cm, a u višim do 40 cm!
Na Kvarneru bi se snježna granica trebala postepeno spuštati pa bi u početku snijeg padao do 700 metara gdje bi se do kraja dana i nakupilo nekoliko cm, a pred kraj oborina bi se spustio do 300 metara uz mogućnost za tek površinsku akumulaciju. Dakako pahulje su izgledne nakratko lokalno i do 200 metara, no bez akumulacije. Kasno navečer na Kvarneru prestanak oborina. Vjetar će se već u prvim satima petka smiriti, a zatim ujutro s nailaskom fronte slijedi probijanje bure koja će odmah zapuhati jako do olujno sa orkanskim udarima, a navečer slijedi dodatno jačanje. Jutarnja temperatura (pred frontu) na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 1 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 1°C. Popodne i navečer dodatno će zahladnjeti, na Kvarneru 0 – 5°C, a u Gorskom kotaru od -5 do 0°C.

IstraMet.hr

U subotu od jutra na Kvarneru slijedi djelomično razvedravanje pa će ostatak dana proteći uz umjerenu naoblaku, a slabog snijega još povremeno može biti u Gorskom kotaru. Bura će do sredine dana puhati olujno s orkanskim udarima, a zatim će malo oslabiti do kraja dana, u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -2 do 3°C, lokalno na moru do 5°C, a u Gorskom kotaru od -10 do -5°C. Tijekom dana na Kvarneru 2 – 7°C, a u Gorskom kotaru od -7 do -2°C.

IstraMet

Nedjelja promjenjiva, do sredine dana uz umjerenu naoblaku, a zatim se očekuje postepeni nailazak oborine s juga. Bura će se smiriti, a temperaturno jutro će posvuda biti hladno, dok navečer slijedi postepen porast temperature.

Naslovna: Aktualna sinoptička situacija, meteocentre.com

Sličan sadržaj