Obilne ovotjedne oborine od Kine do Tajvana prijete poplavama

650x366_05191157_hd23-1

Frontalna linija, kombinirana s obilnim količinama vlage u zraku rezultirat će jakim kišama i grmljavinskim olujama, stvarajući glavninu vremenske slike na području Indokine i Kine.

Iako je većinski dio ove regije do sada (u 2015.) primio 60-90 % prosječne količine oborina, intenzitet nadolazećih kiša u sljedećih 5 do 7 dana u najmanjoj mjeri izazvat će samo prijetnju od poplava.

Jaka kiša bit će naglašena tropskom vlagom koja potječe s područja Bengalskog zaljeva te će se širiti preko Myanmara, sjevernog Vijetnama i Kine.

Očekuju se količine koje bi mogle premašivati 300 mm, budući da je na pojedinim lokacijama u Kini, kao što je grad Yangjiang, palo već od 25-75 mm kiše.
Od 50 do 100 mm past će u provincijama Guizhou i Guangxi pa sve do Fujiana u Kini. Slične brojke mjerit će se u sjevernom Vijetnamu, Hong Kongu i Tajvanu.

Gradovi kojima prijeti najviši rizik od poplave, osobito tijekom od petka pa do kraja tjedna, su Guangzhou, Hong Kong, Quanzhou, Nanning i Taipei.

Unatoč tome, kiša u ovome periodu godine svakako je dobrodošla i od velike je pomoći u poljoprivrednoj djelatnosti. Primjerice, u Tajvanu su prošle godine zbog nedostatka kiše uvedene i neke mjere redukcije vode koje su potrajale sve do prošlotjednog posjeta tajfuna Noula, čime su vode rezerve popravljene.

Naslovna: Područje Indokine najzahvaćenije oborinama – grafički prikaz; Izvor: Accuweather.com

Sličan sadržaj