SAD: Desetljeće bez uragana na Floridi

650x366_05142013_wea00564-(3)

Naizgled se čini nemogućim, no već je čitavo jedno desetljeće prošlo od zadnjeg uragana koji je na svojoj putanji uključivao Floridu.

Zanimljivo je, da je tijekom povijesti čak 7 od 10 najrazornijih uragana zahvatilo upravo taj američki poluotok. Ovaj je period “tišine” za Floridu najduži od davne 1851. godine.

Prema američkom Institutu za osiguranja, samo Florida u postotku katastrofom uništene osigurane imovine sudjeluje s 14 % ( u razdoblju 1983.-2013.) s 66.8 milijardi od ukupnih 478.4 milijardi američkih dolara.

Zbog svog specifičnog geografskog položaja, ovaj poluotok na jugoistoku SAD-a nalazi se okružen toplim morskim površinama koje su pogodno tlo za nastanak tropskih sustava te često i biva pogođen istima.

Prema količini kupljenih polica osiguranja u slučaju poplava u SAD-u prednjači upravo Florida, što je još jedan od dokaza kako je tamošnje stanovništvo svjesno kritičnosti položaja poluotoka.

Tijekom 2015. godine ponovno se ne očekuje stvaranje nekog značajnijeg tropskog sustava koji bi mogao ozbiljno zaprijetiti Floridi. Izvješća najavljuju 8 tropskih oluja, 4 uragana i jedan intenzivniji uragan od kojih će sveukupno samo 3 zaprijetiti američkom kopnu. Razvijeni El Niño, koji je posljednjih mjeseci još ojačao, također je jedan od faktora koji zbog  posljedičnog razvoja visinskih vjetrova onemogućava stvaranje intenzivnijih tropskih sustava.

No svaku sezonsku prognozu, pa tako i ovu, treba uzeti s rezervom. Dovoljno je zaviriti u arhive 1992., ili ne tako daleke 2004., kada su se uragani u samo nekoliko sati razvijali od 2. do 5. kategorije (primjerice Wilma, 2004.).

Stručnjaci iz instituta za osiguranja smatraju kako je u dosluhu s okruzima i gradovima u SAD-u potrebno izrađivati planove skloništa i opskrbe namirnicama u slučaju vremenskih katastrofa, neovisno o najavi sezone.

Naslovna: Šteta koju je za sobom ostavio uragan Andrew 1992. godine na Floridi; Izvor: NOAA National Weather Service (NWS)

Sličan sadržaj