Od 2021. ukida se proljetno i jesensko pomicanje kazaljki na satu?

Ilustracija, Google

Zastupnici Odbora za promet i turizam Europskog parlamenta danas su podržali prijedlog Komisije o okončanju automatske sezonske promjene računanja vremena 2021. godine, dopustivši državama članicama da same izaberu između zimskog ili ljetnog računanja vremena. Kako piše The Guardian, tako je Odbor s 23 glasa za i 11 protiv izglasao da se u EU ukine pomicanje sata do 2021. godine.


Da bi prijedlog postao zakon, još uvijek je potreban dogovor s državama članicama EU-a i potvrda Europskog parlamenta.

Odluke država članica bi trebala procijeniti Komisija, ako ocijeni da bi mogle narušiti funkcioniranje jedinstvenog tržišta, mogla bi predložiti da se primjena direktive odgodi za najviše 12 mjeseci i iznijeti novi prijedlog.

O prijedlogu rezolucije Odbora za promet i turizam Europski parlament se još treba izjasniti na plenarnoj sjednici u ožujku, a ako ga usvoji taj će prijedlog postati stajalište parlamenta u pregovorima s Vijećem EU-a.


Europska komisija je predložila da posljednje zajedničko pomicanje sata država Unije bude 31. ožujka ove godine, a Odbor za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) Europskog parlamenta usvojio je u veljači amandman hrvatskog europarlamentarca Davora Škrleca u kojem se traži da posljednje usklađeno pomicanje sata u EU-u bude 31. ožujka 2020. godine.
Za Prijedlog direktive Europskog parlamenta i Vijeća o ukidanju pomicanja sata nadležan je odbor EP-a za promet i turizam, a Odbor za industriju, istraživanje i energetiku je bio pozvan dati svoje svoje mišljenje.
Stavljanje izvan snage Direktive o ljetnom računanju vremena ne bi automatski značilo ukidanje ljetnog računanja vremena u EU-u već bi samo dovelo do kraja usklađenosti na razini EU-a, a države članice bi ponovno bile nadležne odlučiti o primjeni ljetnog računanja vremena.
Europski parlament je u svojoj rezoluciji prošle godine upozorio da je potrebno je izbjeći niz različitih vremenskih zona zbog sklonosti država članica zimskom ili ljetnom računanju vremena kao standardnom vremenu jer bi to dovelo do veće neusklađenosti na unutarnjem tržištu, a time bi se dodatno zakompliciralo prekograničnu trgovinu, promet, komunikaciju i putovanja unutar unutarnjeg tržišta. (net.hr/HINA)

Sličan sadržaj