Od početka studenog u Rijeci pao 441 mm kiše, prokuhavajte vodu!

clipboard01

Zbog obilnih oborina koje su na riječkom području prisutne od petka, došlo je do zamućenja izvorišta pitke vode te se do daljnjega svim korisnicima preporučuje prokuhavanje vode dok se situacija ne razbistri, javljaju iz Vodovoda.

Ako bi se gledao samo ponedjeljak, onda izvorišta sigurno ne bi bila zamućena, jer je u Rijeci službeno zabilježen tek 1 mm kiše. S tim jednim milimetrom Rijeka je u studenom do sada dobila 441 mm kiše, što je 42 mm od obaranja oborinskog rekorda za studeni.

Kako za HRT piše meteorolog Ivan Novak, studeni je klimatološki najkišovitiji mjesec na riječkom području, ne samo po službenom klimatološkom srednjaku iz razdoblja 1961-1990. godina, nego i po cjelokupnom nizu podataka od 1948. do 2015. godine, s prosječnih oko 180 mm oborine. Najviše oborine bilo je u studenom 2000. godine 483 mm, dakle dva i pol puta više od prosječne vrijednosti, odnosno još malo više od toga.

Najviše kiše u PGŽ do utorka u 7h (24h razdoblje), palo je u Crnom Lugu (18 mm, čime je Crni Lug u studenom dobio oko 800 mm kiše), 15 mm palo je na riječkom aerodromu, 12 mm u Pargu, 9 mm u Delnicama, 6 mm u Malom Lošinju, 2 mm u Bakru, Kukuljanovo je dobilo isto kao i Rijeka, 1 mm.

Zato su već u utorak vrijednosti od ponedjeljka lakoćom prebačene. Pretežno do potpuno oblačno vrijeme je na sjevernom Jadranu te u Gorskom kotaru. U Lici je umjereno do pretežno oblačno vrijeme.
Slabe kiše ima samo mjestimice. Vjetar je slab do umjeren, promjenjiva smjera.
Zavižan je na 7°C, Parg mjeri 10°C, Delnice i Sunger 12°C, Gospić 13°C, Hreljin 14°C, Krk, Labin, Opatija i Rijeka 15°C, Pazin i Rabac 16°C, Baška, Pula, Rab i Rovinj 17°C, Cres, Mali Lošinj i Poreč 18°C te Senj 19°C.

Ostatak zemlje, vidi se iz priloženog na vrhu, ima osjetno povoljnije vremenske uvjete. Vedrina dominira, a s njom i iznadprosječna toplina. Temperature od 13h, priložene su na karti.

Do 15h, na automatskim postajama mjeri se opet i preko 20 mm kiše (Rijeka-Pehlin, Platak), a promjenjivo i nestabilno vrijeme nastavit će se i idućih dana.
Na riječkom području i na zapadu Gorskog kotara, kiša će biti svakodnevna, a u petak opet i obilnija. Na ostatku područja kiše manje, a do petka može ponegdje i izostati, uz povremena sunčana razdoblja.
Temperature iznad prosjeka za doba godine.

Trenutno na vrijeme utječe prostrano polje sniženog tlaka zraka čiji je centar duboka ciklona nad Ujedinjenim Kraljevstvom. U petak će na vrijeme djelovati plitka ciklona iz zapadnog Sredozemlja koja će se do kraja tjedna raspasti.

Promjena sinoptičke situacije nastupit će od ponedjeljka. Sa sjevera Europe spustit će se hladna fronta koja će donijeti osjetan pad temperature zraka i olujnu do orkansku buru na Kvarneru, nešto snijega može pasti u Gorskom kotaru. Detaljnije o tome pisat ćemo idućih dana.

Sličan sadržaj