Tropska oluja Otto prijeti Srednjoj Americi

at201616_5day

Na samom kraju tropske sezone na Atlantiku koja završava 30. studenog, jugozapadni Karibi i Srednja Amerika dobili su tropski sustav. Njegovi počeci dogodili su se 21. studenog, formiranjem tropske depresije. Istog dana dogodilo se jačanje na tropsku oluju koja je dobila ime Otto, a dan nakon toga Oto je ojačao na uragan 1. kategorije.

Trenutno se Otto nalazi nešto više od 200-njak kilometara od obale Kostarike i Nikargve, uz stalnu brzinu vjetra od 110 km/h, što znači da je ponovno postao tropskom olujom, iako bi do kopna mogao još jednom ojačati na uragan 1. kategorije.

Oluja će otežati plovidbu Panamskim kanalom, ali i za sve države u okruženju donijeti i obilnu kišu i jak vjetar.
Postao je sedmi uragan na Atlantiku ove sezone i najkasniji formiran na Karibima. Dogodi li se njegov ulazak na kopno Kostarike, to se u povijesti nikad nije dogodilo. Do sada je je zabilježena jedna tropska oluja, ali ne i uragan.

Već sada, iz Paname stižu vijesti o najmanje tri poginule osobe. Dvije su stradale u klizištima koje je prouzročila obilna kiša, a treće je dijete koje je poginulo u automobilu na koje je palo stablo.

Nove nevolje tek se očekuju kako se sustav približava obali. Po ulasku na kopno tijekom četvrtka dočekat će ga planinski teren, što će uzrokovati dodatno slabljenje, ali i usporavanje uz obilne oborine. Ipak, dio sustava može “preživjeti” i do istočnog Pacifika.

Ako njegov centar bude prisutan i na istočnom Pacifiku, tada će se zadržati ime Otto, ali ako dođe do reorganizacije sustava s novim centrom, tada će uz novu organizaciju ići i novo ime koje je unaprijed određeno u kalendaru imena za 2016. godinu za istočni Pacifik.

Naslovna: Prognoza kretanja i snage tropske oluje Otto; wunderground.com

Sličan sadržaj