Oluja i vrućine obilježili četvrtak, novi apsolutni rekordi

U sjeni potresa na riječkom području za glavnu vijest četvrtka pobrinuo se olujni sustav koji se u poslijepodnevnim satima premještao od Italije preko PGŽ u unutrašnjost zemlje. Ponovno je bilo i olujnih nevremena, posebno u Istri i Međimurju te Hrvatskom zagorju gdje jak vjetar čupao stabla, ali i lokalno na Kvarneru je bilo nedaća uzrokovanih nevremenom, osobito na liburnijskom području.

Vjetar južnih smjerova naglo je okrenuo na sjeverozapadnjak i sjeverac, što je stvorilo i probleme na moru, budući da su se na otvorenome moru stvarali valovi viši od dva metra.

Od postaja u PGŽ samo je Parg dobio 10 mm kiše, dok na ostalim službenim lokacijama nije bilo izmjerenih količina.


Ponovno su se vrućine vratile u Hrvatsku zbog čega su zabilježeni i novi apsolutni rekordi. Knin ima novi rekord od 42.3°C, što je treće rušenje u tjedan dana. Nakon srijede i 39.3°C, četvrtak je donio i novi apsolutni rekord od 39.4°C za Šibenik. Njima se pridružio i Daruvar, čiji je rekord od 4. kolovoza podignut na jučerašnjih 40°C.

I u NP Mljet postignut je novi apsolutni rekord obzirom na činjenicu da je u 14h izmjereno čak 41.5°C, a podatak o maksimalnoj temperaturi za četvrtak nije nam poznat. Već s podatkom od 14h NP Mljet apsolutni rekord iz 1998. godine premašio je za 0.1°C.

Novi val vrućina stigao je u srijedu, nakon što je fronta koja se premještala u nedjelju navečer donijela kratkotrajni predah. I odmah prvog dana u Makarskoj je izmjeren apsolutni rekord od 39.7°C.

PGŽ od novog vala vrućine dobiva većinom temperature od 35 do 37°C. Više od toga se ne očekuje, jer će dane do kraja tjedna obilježiti nestabilno vrijeme, a očekuje se i pad temperatura.

Naslovna: Crikvenica, foto: Dario Grubišić

Rijeka, foto: Denis Flego
denis

Rijeka, foto: Ivica Bajčić
ivica_baj_i_rijeka

Mali Lošinj, foto: Matej Dudić
matej_dudi_mali_lo_inj

Pasjak, Ivana Andrijanić
pasjak_ivana_andrijani

Rabac, David Faraguna
rabac_david_faraguna

Sličan sadržaj