Rijeku može pogoditi potres do 6.3 po Richteru

Za seriju potresa koja je na Kvarneru započela u utorak ujutro te se nastavila tijekom srijede i četvrtka ne može se reći kada će i kako završiti – ističe Snježan Prevolnik iz Seizmološke službe Hrvatske. Navodeći kako serija potresa može trajati danima te se može okončati slabim potresom, ali i jačim od svih dosadašnjih, Prevolnik pojašnjava da jedino što se trenutačno može predvidjeti je maksimalna jačina potresa.

Ovakvi su potresi uobičajeni za Hrvatsku, osobito u tektonski aktivnijim područjima kao što je riječko, ali i u zagrebačkom i dubrovačkom. Na temelju dosadašnjih opažanja i praćenja magnituda potresa naša su predviđanja da se na riječkom području može očekivati maksimalna magnituda do 6,3 po Richteru, na zagrebačkom je području nešto malo više, odnosno očekivanja maksimalne magnitude su 6,5 po Richteru, dok je na dubrovačkom području to očekivanje najveće, jer tu maksimalna magnituda može iznositi i do 7,5 po Richteru. Ujedno je riječ o tri seizmički najugroženija područja u Hrvatskoj što se potresa tiče. U ta tri podrčja ubrajaju se šire riječko i zagrebačko područje te područje južne Dalmacije, od Metkovića do Dubrovnika – pojašnjava Prevolnik za Novi list.

Osjet jačine potresa subjektivna je stvar, jer ovisi o tome na kakvom se tlu i u kakvoj zgradi osoba nalazi te što u tom trenutku radi, a Prevolnik ističe kako su dežurni seizmografi tijekom utorka i srijede zaprimali pozive građana s Kvarnera koji su potres jače osjetili, a najjači u seriji bio je onaj u utorak u 22 sata i 42 minute koji je bio magnitude 3,7 po Richteru i on spada u prilično jake potrese jer je njegov procijenjeni intenzitet u epicentralnom području bio oko 5, što je definicija prilično jakog potresa. Iako je riječ o potresu jačine koji je osjetio veći broj ljudi, Prevolnik napominje da se radi o intenzitetu potresa koji ne dovodi do materijalnih šteta. Taj je potres izazvao posebnu uznemirenost jer se dogodio tijekom noći kada nema aktivnosti te je sve mirno pa se sve jače čuje i osjeti nego za dana. Potrese su neki građani osjetili kao snažne udarce, od kojih su se zanjihali stropni ventilatori i svjetiljke, no ima i onih koji potrese uopće nisu osjetili.

U novije vrijeme u Rijeci se najjači potres osjetio 22. travnja 2014. godine, bio je jačine 4,7 Richtera, a epicentar je bio kod Pivke u Sloveniji. Potres jačine 4,5 bio je 2005. godine blizu hrvatsko-slovenske granice, a gotovo jednako jak potres dogodio se godinu prije toga s epicentrom kod Fužina. Najjači zabilježeni potres u Rijeci bio je 1750. godine kad su se srušile mnoge građevine, stambene zgrade, crkve i crkveni zvonici, kao i gradski toranj. Urušena je tvrđava na Trsatu te je u takvom stanju ostala sve do 1826., kad je kupuje austrijski feldmaršal Laval Nugent i pokreće njenu obnovu. Veliki potres koncem 1750. godine promijenio je lice Rijeke, a također se radilo o seriji potresa koja je započela krajem studenoga 1750. godine.

Sličan sadržaj