Olujan vikend u SAD-u / Tajfun Noul poharao Filipine

wedge-tornado

Protekli je vikend bio vrlo opasan u dijelu SAD-a poznatom po jakoj tornado-aktivnosti. Posebno je opasno bilo u Teksasu, gdje je u oluji ozlijeđeno najmanje 26 ljudi.
Najveća materijalna šteta zabilježena je u gradu Vanu gdje je prošao tornado. Nekoliko kuća potpuno je uništeno, stabla iščupana, a nastala je velika šteta i na infrastrukturi. U cijelom gradu oštećeno je čak 30% zgrada.
Osim u Vanu, tijekom vikenda zabilježeno je još nekoliko tornada, ali ni jedan nije počinio sličnu štetu.

Smrtne posljedice zabilježene su u prolasku supertajfuna Noul preko sjeveroistoka Filipina. Obilna kiša i vjetar s udarima i preko 250 km/h počinili su štetu i donijeli poplave, pri čemu je poginulo najmanje 2 ljudi. Olakotna okolnost je da je tajfun nešto oslabljen došao do kopna i potom pogodio manje naseljeno područje.
Po prolasku Filipina tajfun se udaljio u smjeru Japana, a trenutno je snage tropske oluje uz istočnu obalu Japana. Donosi obilniju kišu i snažan vjetar, ali osjetno slabijih udara nego na Filipinima.
Filipini tek što su se riješili jedne nevolje, dolazi im druga, iako je još uvijek rano o tome govoriti.
U njihovom smjeru kreće se tropska oluja Dolphin, no još je neizvjesna konačan smjer. Izgledno je jačanje i do tajfuna 4. kategorije, ali je upitno hoće li se na udaru naći Filipini ili će Dupin “otplivati” do Japana.

Sličan sadržaj