SAD: Tropska oluja, tornada, snijeg i suša / Jugoistočna Azija i Oceanija uz razorne tajfune i ciklone

ana-radar-landfall

Tropska oluja Ana koja od prošloga četvrtka prijeti jugoistočnoj obali SAD-a, točnije saveznim državama Sjevernoj i Južnoj Karolini te Floridu i, svojim je ranim “otvaranjem” sezone tropskih sustava izazvala pojačani interes šire javnosti.

Sezona formiranja tropskih sustava, koja na Atlantiku uglavnom traje od lipnja do kraja studenog, tijekom povijesti je imala zabilježena rjeđa odstupanja od te kalendarske pravilnosti.
U razdoblju od 1900. do 2014. ukupno je bilo samo 9 tropskih sustava koji su za vrijeme svoga trajanja uspjeli doći do kopnenih dijelova, uključujući i Anu.
U prosjeku, jedan takav “izvansezonski” sustav pojavljuje se svakih 13 godina.
Tropska oluja Ana zasada je druga na ljestvici najranijih, prije nje je samo jedna zabilježena tropska oluja koja se zbila u veljači 1952. godine te donijela obilne oborine području Cape Sablea na Floridi.

Među najjačim tropskim sustavima izvan atlantske sezone svakako se našla i tropska oluja Beryl, čije su brzine vjetra 28.05.2012. iznosile preko 100 km/h.
Po dosada izmjerenim brzinama vjetra, tropska oluja Ana našla se na visokom 4. mjestu, s maksimalnih 75 km/h.

Vremenski uvjeti na kompaktnoj kopnenoj cjelini kao što je SAD često znaju iznenaditi svojom raznolikošću. Dok se istok i jugoistok suočavaju s tropskom olujom, područje središnje zaravni ponovno je na meti aktivnih tornada, a krajnji zapad i tihooceanska obala suočavaju s neprekidnom sušom i natprosječno visokim temperaturama.
Približavanjem sredine tjedna, olujni sustavi američkog Srednjeg zapada polako će odmicati prema istoku, gdje im ujedno slijedi i raspad.
Nova serija nestabilnosti očekuje se za vikend na južnim dijelovima navedene regije. Minnesota, Iowa, Illinois i sjever Teksasa ponovno očekuju ozbiljnija upozorenja za tornada tijekom nedjelje. Meteorolozi izdvajaju stanovnike zapadne Iowe te sjeveroistočnog Teksasa na najveću vjerojatnost mjesta vrtložnih pojava.

Samo nekoliko sati vožnje i već ste u Coloradu na snijegu.

Kada se već dotičemo tematike odstupanja od prosjeka, u vidu tropskih sustava valja spomenuti kako se i pacifička sezona pokazala neobičnom.
Dovoljno je podsjetiti kako smo u vrlo kratkom periodu imali čak 2 supertajfuna (Maysak i Noul) te tropske oluje Pam i Eunice.

Satelitska slika Noula 10.05.2015.; Izvor: Himawari-8 satellite/Wunderground.com

Noul je vrlo brzo dosegao intenzitet 5. kategorije, s tlakom zraka u središtu od 915 hPa, time nadjačavši i razorni Maysak.
Zbog tog podatka, japanska meteorološka služba Noul je proglasila 3. najjačim ranim tajfunom od kada postoje bilježenja – jači su bili jedino supertajfuni Amy (890 hPa, svibanj 1971.) i Iris (909 hPa, ožujak 1951. godine)

Neobično visok broj tajfuna koji uz to nerijetko razvijaju i natprosječan intenzitet ponajviše se pripisuje kao zasluga sveprisutnog El Niña, koji se poigrava s uobičajenim temperaturama oceana.

Naslovna: Tropska oluja Ana, radarski prikaz 10.05.2015.; Izvor: Wunderground.com

Sličan sadržaj